Een belangrijk aandachtspunt bij een massage is de ademhaling.

Ademhalen lijkt zo iets vanzelfsprekends: u ademt in en even later ademt u weer uit. U denkt er totaal niet bij na. Wat ook goed is want anders zou u kunnen stoppen en dat is geen goed idee.

Ook al gaat het ademhalen vanzelf, er treden wel veranderingen op. Het hart wordt ouder, droger en stijver met de jaren. De longen hetzelfde. Het goede nieuws is dat u de ademhaling kan blijven trainen zodat het zacht, gelijkmatig en diep gebeurt. Naast veroudering kunnen ook traumatische ervaringen uit de jeugd van invloed zijn op de manier van ademen. Als u schrikt, stokt de adem in uw keel en vergeet u te ademen. Of bijvoorbeeld bij het horen van een spannend verhaal, stopt u ook automatisch. Het is allemaal natuurlijk minimaal en marginaal maar u stopt wel even met ademhalen: u houdt uw adem in.

Kunt u de ademhaling trainen? En waarom zou u dat doen?
Het goede nieuws is: ja, u kunt de ademhaling trainen. 
Een goede ademhaling is van invloed op de spieren: er komt meer zuurstof overal in uw lichaam. Het is van invloed op de bloedvaten. Het helpt het immuunsysteem om gifstoffen af te voeren. Het zorgt voor flexibele gewrichten. Ook nekpijn, hoofdpijn en migraine kunnen hun basis hebben in een verkeerde ademhaling.

Het is wel zo dat uw lichaam het vreemd vindt als u anders gaat ademhalen. Het moet eraan wennen.  Een manier om uw ademhaling te oefenen is met behulp van een aantal oefeningen uit de yoga, zoals de krokodil-houding of de ujay-ademhaling. Ik maak verder gebruik van oefeningen uit de Mindfulness en de HeartMath methode.

Het is apart om te merken hoe vaak je totaal onbewust stop met ademen. Soms moet je opeens diep zuchten of doe je een soort pufje tussendoor. Dat zijn allemaal tekenen dat je niet gelijkmatig ademhaalt. Ook als je iets nieuws gaat doen, of iets ongemakkelijks moet zeggen, kan je bij jezelf opmerken dat je even je adem inhoudt.
Het is bizar om te realiseren hoe de ademhaling is verbonden met uw lichaam en geest.
Je houdt je adem in.
Je leest in één adem je boek uit.
Je voelt iemands hete adem in je nek.

Zie ook Ademhaling onder het kopje Bewustwording.

Praktijk

Zijlweg 301
2015 CM Haarlem
06 23 31 80 56
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Social Media

facebook iconlinkedin iconyou tube icon

Referenties

Bij de individuele sessie van Louise voel ik mij na een uur helemaal herboren en kan er weer helemaal tegenaan , niets moet, alles mag , met name genieten. En wil je wat met haar delen dan wordt er heel goed naar je geluisterd en krijg je warme en heldere feedback waar je verder mee kunt en ondertussen krijg je een heerlijk ontspannende massage.

Nieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief.

captcha 

Top