Ademhaling

Een belangrijk aandachtspunt bij elke sessie is de ademhaling.

Ademhalen lijkt zo iets vanzelfsprekends: je ademt in en even later adem je weer uit. Je denkt er totaal niet bij na. Wat ook goed is want anders zou je kunnen stoppen en dat is geen goed idee.

Ook al gaat het ademhalen vanzelf, er treden wel veranderingen op. Je hart wordt ouder, droger en stijver met de jaren. De longen hetzelfde. Het goede nieuws is dat je de ademhaling kan blijven trainen zodat het zacht, gelijkmatig en diep gebeurt. Naast veroudering kunnen ook traumatische ervaringen uit de jeugd van invloed zijn op de manier van ademen. Als je schrikt, stokt de adem in jouw keel en vergeet je te ademen. Of bijvoorbeeld bij het horen van een spannend verhaal, stop je ook automatisch. Het is allemaal natuurlijk minimaal en marginaal maar je stopt wel even met ademhalen: je houdt je adem in.

Kan je de ademhaling trainen? En waarom zou je dat doen?
Het goede nieuws is: ja, je kan de ademhaling trainen. 
Een goede ademhaling is van invloed op de spieren: er komt meer zuurstof, overal in jouw lichaam. Het is van invloed op de bloedvaten. Het helpt het immuunsysteem om gifstoffen af te voeren. Het zorgt voor flexibele gewrichten. Ook nekpijn, hoofdpijn en migraine kunnen hun basis hebben in een verkeerde ademhaling.

Het is wel zo dat je lichaam het vreemd vindt als je anders gaat ademhalen. Het moet eraan wennen.  Een manier om jouw ademhaling te oefenen is met behulp van een aantal oefeningen uit de yoga, zoals de krokodil-houding of de ujay-ademhaling. Ik maak verder gebruik van oefeningen uit de mindfulness en de HeartMath methode.

Het is apart om te merken hoe vaak je totaal onbewust stop met ademen. Soms moet je opeens diep zuchten of doe je een soort pufje tussendoor. Dat zijn allemaal tekenen dat je niet gelijkmatig ademhaalt. Ook als je iets nieuws gaat doen, of iets ongemakkelijks moet zeggen, kan je bij jezelf opmerken dat je even je adem inhoudt.
Het is bizar om te realiseren hoe de ademhaling is verbonden met uw lichaam en geest.
Je houdt je adem in.
Je leest in één adem je boek uit.
Je voelt iemands hete adem in je nek.

Praktijk

Zijlweg 301
2015 CM Haarlem
06 23 31 80 56
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Social Media

facebook iconlinkedin iconInstagram iconyou tube icon

Referenties

Bij de individuele sessie van Louise voel ik mij na een uur helemaal herboren en kan er weer helemaal tegenaan , niets moet, alles mag , met name genieten. En wil je wat met haar delen dan wordt er heel goed naar je geluisterd en krijg je warme en heldere feedback waar je verder mee kunt en ondertussen krijg je een heerlijk ontspannende massage.

Nieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief.