Parental phubbing…
Nooit geweten dat er een woord voor was: parental phubbing. Maar zodra je het hoort, weet je precies wat ermee wordt bedoeld: ouders die hun telefoon of iPad belangrijker vinden (bewust of onbewust) dan het contact met hun kind.
Ik zie het steeds vaker. Tijdens het wandelen: kind in de kinderwagen, papa of mama erachter, verdiept in een scherm. Soms bellend, vaak scrollend of append. Vast iets dringends. Maar toch… de echte verbinding mist.
En kinderen merken dat. Ze zullen er niet snel iets van zeggen, het zijn per slot van rekening kinderen. Misschien zijn ze zo gewend geraakt aan ‘gedeelde aandacht’ dat ze het normaal zijn gaan vinden.
Maar op een dieper niveau gebeurt er van alles. Volgens de hechtingstheorie van Bowlby is een veilige en beschikbare ouder essentieel voor de ontwikkeling van een kind. Niet perfect, niet altijd alles goed doend – maar wél aanwezig. Beschikbaar. Met aandacht.
Als je vaak kiest voor een scherm in plaats van voor je kind, creëer je een onzichtbare afstand. Het gaat verder dan alleen tijdens die wandeling. Het leert kinderen ook iets over henzelf. Zijn ze het waard om écht gezien te worden? Of moeten ze vechten om aandacht? Of zich misschien maar terugtrekken en gaan pleasen om aandacht te krijgen?
En dan heb je nog jouw voorbeeldfunctie, je bent een rolmodel. Kinderen doen je na. Als jij voortdurend op je telefoon kijkt, leren zij dat dit ‘normaal’ is.
Dat je je laat afleiden, zelfs in gezelschap van mensen die het allerbelangrijkst voor je zouden moeten zijn.
Dat klinkt heftig.
En dat is het ook.
Maar het is wel belangrijk om er eens eerlijk naar te kijken. Niet om jezelf te veroordelen – iedereen laat zich weleens afleiden – maar om te kijken waar het eigenlijk echt om gaat.
Aanwezig zijn begint met mini momenten. De telefoon even in je tas laten tijdens een wandeling, op stil zetten. Even echt luisteren als je kind iets vertelt. Je ogen op hen gericht en niet op je scherm.
Omdat jouw ogen, dat moment van echt contact, voor je kind alles betekent.
En voor jezelf uiteindelijk ook, want opvoeden wordt zo echt gemakkelijker 😉