Blog Louise

In dit archief vind je alle Blogs geschreven voor februari 2021.
Ben je op zoek naar de allerlaatste Blogs? Die vind je bij 'Ter Inspiratie - Snippets/Blogs'

De Emotionele Bankrekening

Weet jij hoeveel geld je op je bankrekening hebt staan? Misschien weet je het niet op de cent nauwkeurig maar wel of je in de plus of in de min staat.

Voor wat betreft relaties met anderen bestaat er ook zoiets als een bankrekening: de Emotionele Bankrekening. Stephen Covey legt dit begrip uit in zijn boek ‘The 7 habits of highly effective people’.

Op het moment dat je een relatie met iemand hebt, ‘open’ je die emotionele bankrekening. Dit geldt overal, altijd en met iedereen: met je collega’s, je vrienden, je partner en ook bij je kinderen en zelfs je ouders. Net zoals bij gewone bankrekeningen, waar je geld stort en het ervan afhaalt, doe je dat ook bij jouw relaties: je haalt de bankrekening leeg en vult hem weer aan, maar nu door jouw eigen acties en gedrag.

Het saldo van deze emotionele – uiteraard onzichtbare – rekening wordt bepaald door wat tussen jou en die ander gebeurt en hoe die interactie door jou èn door de ander wordt ervaren. Het draait allemaal om perceptie.

Wordt de interactie positief, als iets goeds, ervaren dan doe je een storting op jouw bankrekening bij de ander; doe je iets onaardigs dan wordt de interactie negatief gevonden en dan wordt er geld van jouw rekening afgehaald.

Je kan ver in de plus staan bij iemand: je hebt dan ‘credits’ opgebouwd. Wanneer het even lastig wordt: je snauwt de ander af of je doet iets wat de ander vervelend vindt, zal de ander dit 'van je kunnen hebben'. Jouw positieve banksaldo zorgt ervoor dat er een buffer is om dit soort situaties op te vangen.
Aan de andere kant kan je ook – diep – in het rood staan bij iemand. In zulke situaties zal de ander weinig tot niets van jou kunnen hebben; één kleine onaardige of gedachteloze opmerking zorgt dan al voor een hoop onrust en wordt je direct aangerekend.

De emotionele bankrekening werkt altijd.
Let maar eens op bij je partner en kinderen. Geef complimenten (wel gemeend natuurlijk), doe iets liefs voor de ander gewoon omdat je dat fijn vindt, luister eenvoudig naar je partner ook al heb je het verhaal vaker gehoord en je zult zien dat je ook een keertje onattent kan zijn of de vuilnis vergeten buiten te zetten.

Denk er wel aan dat het gaat om jouw perceptie en de perceptie van de ander. Het gaat niet om gelijk hebben of krijgen maar hoe het voelt voor jou èn voor die belangrijke ander in jouw leven.

Wat het ingewikkeldste is, is dat je minstens 5 positieve dingen op de rekening moet hebben staan om 1x iets negatiefs te kunnen zeggen.

Wil je nog meer achtergrond informatie over de Emotionele Bankrekening?
Lees dan verder want Stephen Covey noemt namelijk zes grote stortingen die het goed doen op je emotionele bankrekening:

  • De ander begrijpen: Neem de moeite om de ander werkelijk te begrijpen. Dit is één van de grootste stortingen die je kan doen.
  • Op de details letten: Een klein gebaar kan grote gevolgen hebben, zowel in positieve als in negatieve zin.
  • Woord houden: Wanneer je een belofte niet nakomt, verspeel je heel veel krediet. Een volgende keer zullen je kinderen (maar ook andere volwassenen) je niet meer voor de volle 100% geloven.
  • Verwachtingen verduidelijken: Vage of onuitgesproken verwachtingen kunnen het vertrouwen en onderlinge contact ondermijnen.
  • Integriteit tonen: Dit is een soort basiskapitaal voor alle ‘investeringen’. Gebrek aan integriteit reduceert elke storting tot nul.
  • Jouw oprechte verontschuldigen voor een opname: Wanneer je iets opneemt van jouw emotionele bankrekening, zal je je daarvoor oprecht moeten verontschuldigen. Een welgemeend excuus is een grote storting.

Let op!

Wij geven gemiddeld 400 negatieve boodschappen aan onze kinderen en maar 30 positieve per dag. Herken je dat?
Verder blijkt dat bij kinderen tussen de 1 en 12 jaar de mate van zelfvertrouwen het meest wordt bepaald door de perceptie hoe zij gewaardeerd worden door hun ouders.

Probeer het maar eens een hele dag om alleen maar positieve dingen te zeggen.

Wil je meer weten?
Kom langs.
Je bent welkom.
Altijd.

 

Onbekend maakt onbemind: het virus

Het onbekende CoVid-19 virus kwam afgelopen maart met een forse klap ons leven verstoren.
Na de lock-down en de hoeveelheid informatie die over ons heen werd gestrooid, kreeg ik behoefte om op zoek te gaan naar iemand die mij meer achtergrond kon geven. Ik kwam terecht bij een webinar van Prof. dr. Pierre Capel (Hoogleraar Besmettingsleer). Deze blog is mijn interpretatie van een gedeelte van zijn verhaal.

Het immuunsysteem of afweersysteem is het verdedigingssysteem van het menselijk lichaam. Het beschermt je tegen interne en externe ziekteverwekkers, dus ook tegen CoVid-19.

Wist je dat …..

Ik kan het zelf wel!

‘Ik heb geen hulp nodig’

Herkenbaar?

Het zijn vaak onbewuste gedachten, overtuigingen. Het ziet eruit alsof je alles onder controle hebt. Je hebt geen anderen nodig. Je regelt het liever zelf: snel en efficiënt en je weet ten minste zeker dat het goed is gedaan.

Toch zijn er tijden in je leven dat je het niet meer weet, of in elk geval dat je wel een beetje hulp kan gebruiken.
Je partner wordt ziek. Je verliest je baan. Je voelt je al een tijd fysiek niet lekker. Je bent overbezorgd. Er is iets met één van je kinderen. Je ouders hebben meer hulp nodig. Of je voelt je alleen en onbegrepen.

Nog steeds niets doen

Twee weken geleden zat ik er middenin: niets doen en alleen maar voelen. Is dit het wat ik nodig heb, is dit wat ik wil, is dit wat ik kan?

Ik vond het eng. Ik vond het beangstigend. Ik vond het spannend.

Ik vond afleiding in het opruimen van kamers en kasten.
Ik vond afleiding door te wandelen, alleen of op gepaste afstand.
Ik vond bevestiging bij vriendinnen, bij collega’s, die hetzelfde meemaakten.
Ik hoorde verhalen van mensen die juist nu aan de frontlinie staan.
Ik hoorde verhalen van vrienden die het drukker dan ooit hebben, die nu in paniek raken omdat ze geen reserves hebben, die ongelooflijk blij zijn dat ze toch in vast dienstverband zijn gaan werken.

Twijfel

Elke dag krijg ik een quote in de mail. Vandaag raakte die mij. Vrij vertaald zegt het: twijfel is hetgeen je tegenhoudt om te groeien.

Het woord twijfel, doubt, resoneerde.

Twijfel heerst.
Verdeeldheid heerst.
De energie van de wereld voelt voor mij op dit moment dat het lijkt alsof je niet meer mag twijfelen.
Je moet ergens voor staan. Wit vs zwart. Vrouwelijk vs mannelijk. Innerlijk vs uiterlijk. Kapitalisme vs socialisme. Nationalisme vs wereld. Waarheid vs fake news. Wetenschap vs evidence based. Reguliere vs alternatieve zorgverlening.

Praktijk

Zijlweg 301
2015 CM Haarlem
06 23 31 80 56
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Social Media

facebook iconlinkedin iconInstagram iconyou tube icon

Referenties

Hartelijk dank voor al jouw wijze hulp & inzichten voor deze dolende ziel. Heel fijn en erg inspirerend zie je en voel je altijd goed met een hele mooie en bijzondere frequentie

Nieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief.