Zeurende kinderen en piepende partners

Zeurende kinderen en piepende partners

Heb jij last van zeurende kinderen of een piepende partner? Wat doe je daar mee? Wimpel je die af met een opmerking zoals ‘ik kom zo bij je’ of ‘ja ja ik hoor je’ terwijl je eigenlijk geen idee hebt wat er wordt gevraagd.

Werkt dat? Of raak je super geïrriteerd als ze maar blijven zeuren? Herkenbaar?

Vaak komen kinderen een paar keer per dag even naar hun ouders toe om contact te zoeken. Het lijkt er op dat ze moeten ‘bijtanken’.  Ze vragen inderdaad om aandacht. Kennelijk is er iets waar ze behoefte aan hebben. Ze zijn op zoek naar verbinding met jou, als ouder.
Datzelfde kan gelden voor je partner. Kennelijk is er een behoefte om gezien te worden, of gehoord, of gewoon even aandacht te krijgen.

Aandacht is een wezenlijke menselijke behoefte. Er is veel onderzoek naar aandacht gedaan. Zelfs negatieve aandacht is beter dan geen aandacht!

Heb je wel eens opgelet hoe lang een kind kan zeuren als het geen aandacht krijgt? Het is echt veel gemakkelijker om even echt aandacht te schenken aan je kind.

Hoe doe je dat?

Zak door je knieën, kijk het vriendelijk in zijn ogen, raak het even aan bij zijn arm of schouder en vraag wat hij wilt. Geef het gerichte aandacht, voor de volle 100% en reageer vanuit je hart in plaats van je hoofd. Je zult zien dat het gezeur snel over is!

In het Engels noemen ze deze 100% aandacht geven GEMS: genuine encounter moments. Ik vind het een mooie afkorting want een gem betekent een edelsteen.

Wat nou als je geen tijd hebt om je kind een GEM te geven? Het is vrijwel onmogelijk om elke keer een GEM te geven als je kind erom vraagt. Laat aan je kind zien dat je zijn vraag hebt gehoord maar geef dan aan wanneer je wel tijd voor je kind hebt. Houd je dan ook aan je belofte! Als je “over vijf minuten” hebt afgesproken, maak er geen tien minuten van.

GEMS werken ook bij pubers en partners, alhoewel je pubers vaak niet direct moet aankijken en aanraken. Maar 100% aandacht geven werkt echt.

Weet je, hoe vaker je echte aandacht hebt voor je kinderen en je partner, hoe meer zelfvertrouwen ze krijgen en hoe minder tijd ze van je vragen!

Trouwens, kijk eens naar de andere kant van de medaille.
Wat gebeurt er met jou als jij de hele tijd wordt afgewimpeld? Word je geïrriteerd, boos, verdrietig? Baal je dan? Ik wel. Ik wil ook belangrijker gevonden worden dan die telefoon die aan zijn hand is gekluisterd. Zeker als ik onzeker ben of gewoon mijn verhaal wil vertellen.

Denk daar ook maar eens aan en geef je volledige aandacht.

Praktijk

Zijlweg 301
2015 CM Haarlem
06 23 31 80 56
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Social Media

facebook iconlinkedin iconInstagram iconyou tube icon

Referenties

Moest 't toch even zeggen... Ik kwam binnen met weinig energie en ging weg met veel meer energie... Heel fijn!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief.