Hoe kan dat toch? Een ondergaande zon is prachtig maar daarna vergeet je het snel weer. Terwijl je nog weken blijft piekeren over die ene onaardige opmerking.
Het heeft te maken met onze evolutie.
Een uitleg vond ik in een blog van psycholoog Dr. Rick Hanson.
In de oertijd waren er twee soorten fouten die je kon maken:
- je denkt dat er een tijger in de bosjes zit, maar die zit er niet, en
- je denkt dat de kust veilig is, er geen tijger in de bosjes zit, maar in werkelijkheid zit er eentje klaar om je te bespringen.
Deze vergissingen hebben hele andere gevolgen. De eerste zorgt ervoor dat je bang wordt, maar de tweede zal je doden. Daarom wil Moeder Natuur dat je de eerste fout duizend keer maakt om te voorkomen dat je de tweede fout ook maar één keer maakt.
Deze oude, vastgeroeste neiging tot angst beïnvloedt iedereen en alles: individuen, groepen (van stellen tot multinationals) en landen. Het zorgt ervoor dat je bedreigingen overschat, kansen onderschat en (geld)middelen onderschat.
Bijzonder dat zelfs nu we geen tijgers in de bosjes hebben liggen, nog steeds zo reageren. Dat is eigenlijk hetzelfde waarom we vechten, vluchten of bevriezen in stressvolle momenten. Het is een overblijfsel van de overlevingsmodus van duizenden jaren geleden.
Maar ook al werken onze hersenen nog steeds zo, dat wil niet zeggen dat we onze hersenen niet kunnen veranderen. Het gaat om het aanleren van nieuwe gewoontes en patronen om meer positiviteit in je leven te krijgen.
En dit doen is een serieus ‘spel’ : een optimistische mindset zorgt voor veel belangrijke voordelen op allerlei gebieden in je leven.
Dat is voor de volgende Snippet over Positive vibes.
Met dank aan Nick Ortner van The Tapping Solution.