“Thank you” is the best prayer…

“Thank you” is the best prayer…

“Thank you” is the best prayer that anyone could say. I say that one a lot.
Thank you expresses extreme gratitude, humility, understanding
(Alice Walker, schrijfster van The Color Purple)

Waar ben jij dankbaar voor?

Brené Brown, een Amerikaanse psychologe, schreef tien jaar geleden een boek over schaamte: De moed van Imperfectie. Daarin beschreef ze ook een Dankbaarheids-ritueel. Het raakte me maar ik kon er niets mee. Vond het zo Amerikaans... Toch besloot ik de uitdaging aan te nemen.

Wat doet het eigenlijk met je om dankbaar te zijn?

Zelf heb ik het ruim vier maanden volgehouden om elke avond 3 tot 5 dingen op te schrijven waar ik dankbaar voor was. Ik vroeg het ook aan mijn cliënten om een dagboekje bij te houden.

En weet je wat? Je gaat echt anders kijken naar de wereld.

Je ziet het eerste sneeuwklokje, de zon achter de wolken, de vriendelijke glimlach van de buurman. In plaats te focussen op het slechte, saaie of verdrietige verschuift je aandacht naar iets wat wèl goed gaat op een dag.

Het is het proberen waard.

Maar misschien vind jij het ‘overrated’. Daarom veranderde ik dankbaarheid naar:

  • Wat is goed gegaan vandaag?
  • Waar werd ik blij van?
  • Waar ben ik best wel trots op?
  • Heb ik een RAKe (Random Act of Kindness) gedaan?
  • Wat was er leuk aan vandaag?

En dat bleek heel goed te werken.

Inmiddels kan ik ook echt dankbaar zijn. Voor mijn gezin, mijn werk, mijn cliënten (jij dus) en vrienden, voor mijn lichaam, voor mijn familie, voor mijn hoofd, voor die heerlijk ruikende roos, voor de zon die schijnt maar ook voor de regen en de regenboog, voor de grappige dingen die zomaar gebeuren of voor de toevalligheden in mijn leven. Ook al schrijf ik het niet meer op. Het is een dagelijks ritueel geworden voor het slapen gaan.

Ga jij het ook proberen?

Praktijk

Zijlweg 301
2015 CM Haarlem
06 23 31 80 56
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Social Media

facebook iconlinkedin iconInstagram iconyou tube icon

Referenties

"De kracht van Louise is gelegen in haar mix van vrolijke nuchterheid en spirituele input. Haar grote mate van zelfreflectie is ontwapenend en daardoor is het zo gemakkelijk om lekker jezelf te zijn. Tegelijkertijd kan ze haarfijn vaak de vinger op de zere plek leggen zonder dat je het gevoel hebt in je hemd te staan. Ze zegt het niet alleen maar het is ook echt zo dat "alles goed" is. Ze weet zich te onderscheiden van veel van haar collega's die zich met bewustzijnsontwikkeling bezig houden doordat ze de behoefte aan spirituele groei en input prachtig weet in te bedden in het gewone leven".

Nieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief.