Snippets over opvoeden 1: De aanleiding

Snippets over opvoeden 1: De aanleiding

Opvoeden anno nu!

Opvoeden is het ingewikkeldste wat er is en je krijgt er geen handleiding bij.

Nou ja, je voorbeeld is hoe het thuis bij jou ging. Soms wil je dat wel nadoen, maar vaker wil je het anders doen.

Wij hebben drie kinderen uit dezelfde fabriek -zo noemen wij dat- maar meer verschillend kunnen ze niet zijn. Ik besloot op zoek te gaan naar informatie want wat bij de één werkte, werkte helemaal niet bij de ander. Zo kwam ik uit bij Redirecting Children’s Behavior (RCB), een voorloper van Positief Opvoeden en TripleP.

RCB gaat er namelijk vanuit dat (kleine) kinderen zich misdragen of, op zijn Nederlands gezegd, gewoon stout zijn als hun ouders of opvoeders er niet genoeg voor ze zijn.
Kinderen hebben dan 4 mogelijkheden om die aandacht toch op te eisen. Ze doen dat met behulp van machtsspelletjes, te gaan pleasen, hulpeloos te zijn of door wraak te nemen.

Laten we wel zijn, ik ben van mening dat ouders een andere rol hebben dan ‘beste vrienden’ van je kinderen te zijn.

JIJ bent als ouder verantwoordelijk voor het gedrag van je kinderen.
JIJ als ouder geeft de grenzen aan, niet andersom.
JIJ als ouder bepaalt de regels in huis.

Natuurlijk kan dat in overleg gaan, maar een kind van 4 kan een keuze maken tussen een rode of een blauwe broek en heeft geen idee van de lange termijn effecten van tandenpoetsen om maar een voorbeeld te noemen.
Natuurlijk ga je met je puber in overleg hoe laat hij thuis moet zijn van een avondje stappen (maar dan is hij ’s ochtends wel gewoon bij het ontbijt: ’s avonds een vent, ’s ochtends een vent).

Als je alles maar goed vindt, omdat je geen zin hebt in confrontatie, ruzie of omdat je moe bent of de telefoon interessanter is, dan gaan kinderen uitzoeken hoe ze jou wel kunnen bereiken. En dat gaat niet altijd even lief en onschuldig.

Heb je de regels niet scherp voordat ze 10 jaar zijn dan wordt het heel lastig om tijdens de puberteit grenzen te stellen. Dat leg ik uit in een andere Snippet, net zoals waarom consequent zijn zo handig is.

In de volgende snippets neem ik je mee naar de basis van die training: “Ik ben de baas”, “Ik ben de liefste”, “Help mij, ik kan het niet” en “Ik ben boos en vergeef het je niet”. Consequent zijn en grenzen stellen komen daarna.

Trouwens, misschien herken je wel iets in je eigen gedrag van deze 4 manieren om aandacht te vragen….

Praktijk

Zijlweg 301
2015 CM Haarlem
06 23 31 80 56
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Social Media

facebook iconlinkedin iconInstagram iconyou tube icon

Referenties

 Spiri-avonden zijn elke keer verrassend: serieus, grappig, confronterend, maar altijd heel erg ontspannend. Iets om maandelijks naar uit te kijken!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief.