Snippets over opvoeden 3: Ik ben de liefste!

Snippets over opvoeden 3: Ik ben de liefste!

Zie mij, kijk naar mij!

Alle kinderen willen graag aandacht van hun ouders. Soms omdat ze honger of dorst hebben, soms omdat ze een knuffel nodig hebben.

Kinderen leren zich bepaalde overlevingstechnieken aan als ouders te onvoorspelbaar zijn in hun aanwezigheid of als ouders niet genoeg oog hebben voor wat het kind nodig heeft. In de vorige Snippet schreef ik over machtsspelletjes die je kind, zo jong als ze is, kan gaan spelen.

Een andere manier is dat je kind alles uit de kast haalt om maar aandacht te krijgen: “Zie mij, ik ben de liefste, de knapste en dus wil ik jullie aandacht”. Krijgt ze die aandacht niet, hoedt je dan want dan kunnen ze heel vervelend worden.

Als je kind altijd de aandacht opeist door de clown te spelen en in het middelpunt van belangstelling wilt staan, hyperactief is of juist heel lui en jou de hele dag bezig houdt, dan zou het kunnen zijn dat ze de overlevingsstrategie* Overmatige Aandacht heeft uitgekozen.   

Je kan je kind wel achter het behang plakken zoveel aandacht eist hij op. Ze kan vreselijk zeuren, maar kan ook supercharmant zijn. Eigenlijk heeft dit kind geleerd dat hij alleen maar geliefd is als hij of zij aandacht krijgt van anderen.

Maar hoe reageer jij als ouder op zo’n kind?

  • Doe jij alles voor je kind?
  • Herinner jij je kind voortdurend aan wat zij moet doen?
  • Haal jij je kind over om toch maar mee te werken?
  • Maar baal je ervan en erger je je suf?
  • Raak je geïrriteerd?
  • Weet je ergens wel dat je kind veel te veel tijd claimt van je?

Wat kan je als ouder doen om dit gedrag te veranderen bij je kind?

  • Duidelijker je eigen grenzen aangeven door logische consequenties te gebruiken (dan ga je maar in je pyjama naar school)
  • Direct actie ondernemen: zonder oogcontact te maken en te praten je kind laten voelen dat je er bent (geef het een knuffel, leg je arm om zijn schouder)
  • Stop tot je kind rustig is geworden, bedank het ervoor en vertel dan wat jij wilt dat er wordt gedaan of juist niet gedaan
  • Leer je kind hoe die kan aangeven als ze aandacht nodig heeft: mama, kan je even luisteren? Papa, kunnen we samen met de hond wandelen? Of gewoon: ik heb aandacht nodig

Let vooral op hoe je zelf reageert op al die aandachttrekkerij. Misschien is het ook wel iets om dat met je partner te bespreken. Alhoewel… onze dochter wist haarfijn hoe ze aandacht van mijn man moest krijgen en dat deed ze heel anders dan mijn aandacht vragen.

Soms kan dit gedrag ook functioneel zijn want je hebt kinderen die echt graag in de spotlights willen staan. Het merendeel wil echter alleen maar horen dat ze er mogen zijn en dat ze goed genoeg zijn.

Blijft dit een strategie voor je dan kan je in je volwassen leven enorm gaan pleasen of juist nog steeds iedereen om je vingers heen winden door alle aandacht op te eisen. Jezelf leuk vinden zonder bevestiging van anderen is dan je huiswerk geworden.

*Ik noem het een overlevingsstrategie omdat je kind heeft geleerd dat als het steeds maar blijft zeuren en alle aandacht opeist, ze het meeste/juiste/beste/noodzakelijke aandacht krijgt waar ze behoefte aan heeft.

Praktijk

Zijlweg 301
2015 CM Haarlem
06 23 31 80 56
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Social Media

facebook iconlinkedin iconInstagram iconyou tube icon

Referenties

Ik ben in de periode dat ik in de overgang kwam enorm geholpen door de aanpak van Louise. De overgang heb ik ervaren als een wankele emotionele periode, waarin ik veel baat heb gehad bij de combinatie van Helende Massages en het gebruiken van Australian Bush Flower Essences. De spirituele massages maakten veel los in mij, er borrelde veel naar boven en daardoor borrelde er gelukkig ook veel uit.

Energie en warmte stroomde weer naar binnen. Ik heb dit intens beleefd en ben ontzettend blij dat ik mede daardoor opnieuw in balans ben gekomen.

Nieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief.