Snippets over opvoeden deel 7: “Krachtige Kaders”

Snippets over opvoeden deel 7: “Krachtige Kaders”

De rol van elke puber is om de grenzen op te zoeken. Daarmee maak je je los van je ouders en ga je ontdekken wat jouw waarden en normen zijn. Het leven is een leerproces dus fouten maken hoort daarbij.

Heb je als ouder nooit grenzen aangegeven, dan wordt het voor je puber een heel ingewikkelde tijd. En dan is het daarna te laat om in te grijpen. Dan kan je als ouder beter je tijd uitzitten, totdat ze volwassen zijn.

Net zoals consequent zijn is het stellen van grenzen een lastige, waarmee je je niet populair maakt bij je kinderen (en helemaal niet bij je pubers). Maar ze hebben het allemaal wel nodig!

Bij het stellen van grenzen is het van cruciaal belang om je kinderen te betrekken bij het proces. Leg uit waarom deze grenzen worden vastgesteld en wat de positieve gevolgen zijn van het respecteren ervan.
Vervolgens MOET je consequent zijn. Daar is geen ontkomen aan want anders kan je het net zo goed niet doen.

Wees ook bereid om te luisteren naar de standpunten en ideeën van je kids. Wees flexibel waar nodig, terwijl je toch vasthoudt aan de grenzen die belangrijk zijn voor henzelf en hun groei èn voor jou!

Grenzen stellen is zeker ook een uitdaging voor je eigen relatie want kinderen weten heel goed hoe ze jullie twee tegen elkaar kunnen uitspelen. Ik liet vroeger mijn zusje altijd vragen hoe laat we thuis moesten komen van feestjes want dat was later dan als ik dat vroeg. Dat krijg je als je ouders vinden dat je meer grenzen nodig hebt…

Waar kan je grenzen over stellen?

 • Schermtijd:
  een duidelijke limiet aan de tijd op alle elektronische apparaten. Moedig activiteiten aan om te bewegen, te spelen en te fröbelen en help ze daar in eerste instantie dan bij.
 • Huishoudelijke taken:
  alle kinderen kunnen iets doen in huis! Van opruimen van eigen speelgoed, tafeldekken, vaatwasser uitruimen tot koken.
  Zorg ervoor dat de verwachtingen duidelijk zijn en dat er consequenties zijn als de taken niet worden uitgevoerd. Natuurlijk kan jij het sneller en beter, maar daar leert je kind niets van.
 • Bedtijd: met een routine voor het slapengaan help je kinderen makkelijker in slaap te komen. En ja, natuurlijk is jouw kind het enige kind dat zo vroeg naar bed gaat.
  En nee, dat is helemaal niet zo maar dat gebruiken ze wel tegen je.
 • Respectvol gedrag:
  Leer je kinderen hoe ze anderen moeten respecteren. Geef zelf het voorbeeld! Leer je kinderen hoe ze ruzies kunnen oplossen en dat geweld en pesten nooit mogen.

Maar geef ook de mogelijkheid om eens uit de band te springen door bijvoorbeeld wel te snoepen, wel ongelimiteerd op schermen te mogen, niets te hoeven doen in huis en ze zelf hun bedtijd te laten bepalen.

Alles wat wordt verboden is per definitie iets om naar op zoek te gaan en juist wel te gaan doen.

Succes met grenzen stellen!

Praktijk

Zijlweg 301
2015 CM Haarlem
06 23 31 80 56
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Social Media

facebook iconlinkedin iconInstagram iconyou tube icon

Referenties

 Spiri-avonden zijn elke keer verrassend: serieus, grappig, confronterend, maar altijd heel erg ontspannend. Iets om maandelijks naar uit te kijken!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief.