Rust en kalmte bloem Louise

Rust en kalmte 1

Bij het opruimen van mijn boekenkast kwam ik een boek tegen van de Australische Paul Wilson, uit de tijd dat wij daar woonden. Hij schreef vooral over stress en meditatie, wat rond 2000 zeker nog niet mainstream was.

Dit boek staat vol met geweldige eenvoudige inzichten en oefeningen, die ik graag met jou wil delen.

Het begint eigenlijk al met de titel: Instant Calm.
Niets over stress, paniek, burn-out. Hij benadrukt direct de positieve uitkomst.
En daar hou ik van!

Als je gestrest bent, wil je niets liever dan rust, kalmte en je veilig voelen.
Maar dat is echt het moeilijkste om te vinden als je in paniek bent.
Wat kan je dan doen?

Wat zijn eigenlijk randvoorwaarden, die leiden tot rust, tot kalmte?

Je omgeving is de eerste. Meestal beginnen we met ingewikkelde oefeningen. Je vergeet al snel de simpelste en makkelijk te beïnvloeden factoren.

  • Is de temperatuur, waar je bent, oké voor je? Vaak is 19, 20 graden optimaal.
  • Hoe is het met je houding? Het gaat niet zozeer om hoe comfortabel je zit of staat maar wel hoe je ongemakkelijk kan vermijden: een stoel met een rechte leuning klinkt niet fijn maar laat je wel het beste ademhalen in tegenstelling tot onderuit gezakt hangen in een luie stoel.
  • Het makkelijkste aan te passen is je kleding. Die vergeten we eigenlijk altijd. Doe je schoenen uit, maak de knoop van je broek los, maak je riem losser, doe lekker zittende kleren aan. Misschien wel bh uit.

Ruimte en frisse lucht zijn de volgende twee voorwaarden.
Op het strand en in het bos word je al snel rustiger. Hoe minder mensen en beweging er om je heen is, hoe sneller je lichaam en geest kalmer wordt. Rondlopen op de Dam in Amsterdam op een prachtige dag zal je stress niet verminderen. Op een bankje zitten in het Vondelpark wel.
Frisse lucht helpt het allerbeste tegen stress. Het maakt niet uit of je in een park zit of voor het open raam staat. Het werkt het snelst en krachtigst. Misschien wel omdat je vanzelf dieper gaat ademhalen.

Hoe minder afleiding in je omgeving, hoe rustiger je zenuwstelsel wordt.
Sigaretten, koffie en suiker helpen je echt niet om te ontspannen. Neem liever een glas water of een kop thee. Doe de radio en schermen uit.
In plaats van praten zoekt de stilte op. Misschien zelfs wel even buiten.
Natuurlijk hoeft niet altijd maar wel als je merkt dat je stress hebt.

Hoe meer stress je hebt, hoe banger, onzekerder, ongeruster, bezorgder, hoe minder je dit zal gaan doen: de stilte opzoeken! De stilte -in jezelf- zoeken is het beste, zeker niet het makkelijkste, om rustiger te worden. Even proberen om voor je uit te staren en aan niets te denken. Dat kan zelfs op de wc…

Maar alles valt of staat met jouw motivatie om echt te willen veranderen, om echt die rust te durven opzoeken. Natuurlijk is het eenvoudigste om dingen buiten jezelf te zoeken om die kalmte te vinden, maar pas als jij er zelf iets aan wilt doen, zullen alle tips en tricks gaan werken.

Praktijk

Zijlweg 301
2015 CM Haarlem
06 23 31 80 56
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Social Media

facebook iconlinkedin iconInstagram iconyou tube icon

Referenties

Na en tijdens een moeilijke periode in mijn leven, heeft Louise me weer met beide benen op de grond kunnen zetten  en me het gevoel gegeven dat ik er toe doe, zoals ik ben.

We hebben veel gepraat (en gelachen), ze wist de juiste toon te raken, waardoor ik me sterker ging voelen en mezelf beter leerde kennen.

De massages waren voor mij iets extra’s. die gaven me rust en ontspanning. Er vielen daardoor dingen op zijn plek, waardoor ik me ook energieker ging voelen.

Ik was altijd welkom, ook als ik een paar maanden niet was geweest.

Bedankt voor alle steun die je me hebt gegeven.

Nieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief.