Heb jij dat ook wel eens dat er opeens een woord of begrip langskomt waarvan het lijkt alsof iedereen weet wat het betekent maar jij niet precies en je het niet meer durft te vragen?
Stonewalling is zo’n woord. Ik ben het gaan uitzoeken want bij mij waren de klok en klepel niet helder.
Wat zegt ChatGPT hierover?
Het woord "stonewalling" komt oorspronkelijk uit het Engels. Het verwijst naar een verdedigingstactiek waarbij iemand letterlijk achter een muur van stenen gaat staan om zichzelf te beschermen tegen aanvallen of dreigend gevaar. Het wordt nu gebruikt om te beschrijven wanneer iemand emotionele of verbale communicatie vermijdt of blokkeert tijdens een gesprek of conflict. Dus, hoewel het woord oorspronkelijk verwees naar fysieke bescherming achter stenen muren, wordt het nu vaak gebruikt om te verwijzen naar de emotionele afstand die ontstaat wanneer iemand weigert te communiceren of zich terugtrekt tijdens een gesprek.
Helder.
Maar wat betekent dat in relaties en hoe herken je het?
Je weigert om te communiceren en trekt je terug tijdens gesprekken. Het wordt vaak gebruikt tijdens ruzies. Je geeft dan geen antwoord meer, loopt weg, je bent onbereikbaar voor de ander. Het wordt ook wel de “stille behandeling” genoemd.
Het is super pijnlijk, frustrerend en kan zelfs schadelijk zijn voor je relatie.
Stonewalling gaat over
- het vermijden van gevoelens
- het bagatelliseren van de bezorgdheid van de ander
- het weigeren om vragen te beantwoorden
- het vermijden van oogcontact
- het vermijden van non-verbale communicatie
- het weglopen bij stressvolle gesprekken.
Het kan best moeilijk zijn om stonewalling te herkennen, omdat het heel subtiel kan zijn. Daarin lijkt het op gaslighting (heb ik in een andere Snippet over geschreven).
Nog een paar subtiele voorbeelden van stonewalling:
- negeren van jou als partner
- steeds maar van onderwerp veranderen
- weglopen zonder een woord te zeggen
- het weigeren om vragen te beantwoorden
- beschuldigen in plaats van praten over wat de ander dwars zit
- passief-agressief gedrag vertonen.
Als jij een partner hebt die dit doet, dan kan je je behoorlijk gefrustreerd raken of boos worden. Je gaat aan jezelf twijfelen en besluit misschien wel steeds minder te delen met je partner. Uiteindelijk kan het ten koste van je relatie gaan.
Sommige mensen doen het omdat ze geen conflicten aan durven gaan, bang zijn voor de reactie van de ander of niet weten hoe ze moeten reageren. Soms leert iemand het in zijn kindertijd om zo de lieve vrede te bewaren…
Heel verdrietig is het als je in je relatie hiermee te maken krijgt want het gaat ten koste van je emotionele intimiteit: je kiest ervoor om steeds minder te praten over wat je echt bezig houdt omdat de ander toch niet reageert. En als die ander niet eens bereid is om in te zien dat het niet echt helpend is om je zo te gedragen, kan het wel degelijk het einde van je relatie betekenen.
Ook al kan je nooit de ander veranderen, je kan wel zelf aan de slag gaan om hiermee om te gaan. Of, en dat is het beste, om in relatietherapie te gaan waarbij duidelijk wordt uitgelegd wat stonewalling is.
Ik eindig met een kanttekening, want:
Natuurlijk zijn we allemaal wel eens met onze gedachten ergens anders en reageren we niet met aandacht voor je partner, of heb je geen zin in een bepaald gesprek.
Tuurlijk.
Maar het gaat om steevast op deze manier reageren, elke keer je achter die muur te verschuilen.