Zonnebloem Louise Tuijt

Hoe kom je van FOPO af?

 “When something really, really matters to you, you will do what it takes!”

Dan heb je geen last van wat andere mensen over je denken en hoe ze naar je kijken.

Fear of Other People’s Opinions bestaat al zolang als de mensheid. Vroeger omdat je in je eentje niet kon overleven. Nu omdat we eigenlijk niet precies weten wat we hier op aarde doen, wat ons doel is.

In het artikel “Free your people from the need for social approval” (Harvard Business review, okt 2023) vertelt Dr Michael Gervais hoe je van FOPO af kan komen.

Ik waarschuw je: makkelijk is het niet!

Eerst een stukje theorie en dan geef ik je tips hoe je eraan kan werken.

Het heeft allemaal te maken met jouw eigen identiteit.
Identiteit is een begrip, een subjectieve kijk op wie jij bent gebaseerd op je ervaringen, waarden, normen, overtuigingen, herinneringen en cultuur. Vaak baseer je je identiteit door je te vergelijken met anderen of in elk geval in relatie tot anderen. Het is een soort van frame-work om je plek te bepalen in de wereld.

Het wordt bepaald door je ras, geslacht, seksuele voorkeur, relaties, familie, werk, interesses, nationaliteit, geloofsovertuigingen. Maar ook door de rol die je in neemt: moeder, pilot, schrijver, student, atleet, ondernemer.

Er is een verschil tussen "performance-based identity" en "purposeful identity".

Een "performance-based identity" houdt in dat je jouw identiteit ontleent aan hoe goed je presteert in vergelijking met anderen. Je hebt dan steeds bevestiging nodig van anderen, hoe goed je iets doet bijvoorbeeld. Je raakt afhankelijk van complimenten en de meningen van anderen, wat vervolgens weer kan leiden tot perfectionisme en faalangst.
Soms gaat het zelfs over dingen waar je niets aan kan doen: je bent slim of niet bijvoorbeeld. Waar je wel wat aan kan doen, is hoe hard je werkt om goede cijfers te halen.

Een "purposeful identity" daarentegen is gebaseerd op het feit dat je een doel hebt in het leven dat intrinsieke waarde heeft en groter is dan jouw eigen persoontje. Het gaat hier om hele andere dingen: de wereld een betere plek maken, de plastic-soep in zee aanpakken, mensen bewustmaken dat er meer is dan dat je kan zien, vrienden in de buurt hebben om je woonplaats leefbaarder te maken, lief te zijn voor iedereen, een goede vriend te zijn. Laten zien dat je iets van je leven kan maken, jezelf durft te zijn.
Deze identiteit richt zich op het nastreven van een hoger doel (klinkt wel beetje zwaar maar het kan ook iets heel kleins zijn: lief zijn tegen iedereen bijvoorbeeld) en van daar uit neem je beslissingen en bepaal je jouw prioriteiten.

In plaats van je zorgen te maken over hoe je haar zit, je te dik of te dun bent, of ze wel aardig vinden, vinden ze dat ik goed mijn werk doe, ga je nadenken of je wel bezig bent met de vraag welke bijdrage je aan de wereld levert.

Hoe kom je achter je grotere doel?

  • Lees erover, luister naar podcasts over wat je wilt bereiken.
  • Mediteer erover: ga zitten en vraag jezelf af: wat wil ik graag bereiken, wat vind ik belangrijk in het leven en laat je gedachten gaan.
  • Nog beter: ga schrijven. Laat je pen gewoon schrijven wat erin je opkomt, zonder teveel na te denken terwijl je steeds die vraag in je hoofd houdt: wat vind ik belangrijk.
  • Ga dromen over hoe je graag wilt dat de wereld er uit komt te zien.
  • IMAGINE!! John Lennon schreef er al over in 1971…
  • Wees nieuwsgierig
  • Heb compassie, met anderen maar vooral ook met jezelf!



Praktijk

Zijlweg 301
2015 CM Haarlem
06 23 31 80 56
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Social Media

facebook iconlinkedin iconInstagram iconyou tube icon

Referenties

"De kracht van Louise is gelegen in haar mix van vrolijke nuchterheid en spirituele input. Haar grote mate van zelfreflectie is ontwapenend en daardoor is het zo gemakkelijk om lekker jezelf te zijn. Tegelijkertijd kan ze haarfijn vaak de vinger op de zere plek leggen zonder dat je het gevoel hebt in je hemd te staan. Ze zegt het niet alleen maar het is ook echt zo dat "alles goed" is. Ze weet zich te onderscheiden van veel van haar collega's die zich met bewustzijnsontwikkeling bezig houden doordat ze de behoefte aan spirituele groei en input prachtig weet in te bedden in het gewone leven".

Nieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief.