De Emotionele Bankrekening

De Emotionele Bankrekening

Weet jij hoeveel geld je op je bankrekening hebt staan? Misschien weet je het niet op de cent nauwkeurig maar wel of je in de plus of in de min staat.

Voor wat betreft relaties met anderen bestaat er ook zoiets als een bankrekening: de Emotionele Bankrekening. Stephen Covey legt dit begrip uit in zijn boek ‘The 7 habits of highly effective people’.

Op het moment dat je een relatie met iemand hebt, ‘open’ je die emotionele bankrekening. Dit geldt overal, altijd en met iedereen: met je collega’s, je vrienden, je partner en ook bij je kinderen en zelfs je ouders. Net zoals bij gewone bankrekeningen, waar je geld stort en het ervan afhaalt, doe je dat ook bij jouw relaties: je haalt de bankrekening leeg en vult hem weer aan, maar nu door jouw eigen acties en gedrag.

Het saldo van deze emotionele – uiteraard onzichtbare – rekening wordt bepaald door wat tussen jou en die ander gebeurt en hoe die interactie door jou èn door de ander wordt ervaren. Het draait allemaal om perceptie.

Wordt de interactie positief, als iets goeds, ervaren dan doe je een storting op jouw bankrekening bij de ander; doe je iets onaardigs dan wordt de interactie negatief gevonden en dan wordt er geld van jouw rekening afgehaald.

Je kan ver in de plus staan bij iemand: je hebt dan ‘credits’ opgebouwd. Wanneer het even lastig wordt: je snauwt de ander af of je doet iets wat de ander vervelend vindt, zal de ander dit 'van je kunnen hebben'. Jouw positieve banksaldo zorgt ervoor dat er een buffer is om dit soort situaties op te vangen.
Aan de andere kant kan je ook – diep – in het rood staan bij iemand. In zulke situaties zal de ander weinig tot niets van jou kunnen hebben; één kleine onaardige of gedachteloze opmerking zorgt dan al voor een hoop onrust en wordt je direct aangerekend.

De emotionele bankrekening werkt altijd.
Let maar eens op bij je partner en kinderen. Geef complimenten (wel gemeend natuurlijk), doe iets liefs voor de ander gewoon omdat je dat fijn vindt, luister eenvoudig naar je partner ook al heb je het verhaal vaker gehoord en je zult zien dat je ook een keertje onattent kan zijn of de vuilnis vergeten buiten te zetten.

Denk er wel aan dat het gaat om jouw perceptie en de perceptie van de ander. Het gaat niet om gelijk hebben of krijgen maar hoe het voelt voor jou èn voor die belangrijke ander in jouw leven.

Wat het ingewikkeldste is, is dat je minstens 5 positieve dingen op de rekening moet hebben staan om 1x iets negatiefs te kunnen zeggen.

Wil je nog meer achtergrond informatie over de Emotionele Bankrekening?
Lees dan verder want Stephen Covey noemt namelijk zes grote stortingen die het goed doen op je emotionele bankrekening:

  • De ander begrijpen: Neem de moeite om de ander werkelijk te begrijpen. Dit is één van de grootste stortingen die je kan doen.
  • Op de details letten: Een klein gebaar kan grote gevolgen hebben, zowel in positieve als in negatieve zin.
  • Woord houden: Wanneer je een belofte niet nakomt, verspeel je heel veel krediet. Een volgende keer zullen je kinderen (maar ook andere volwassenen) je niet meer voor de volle 100% geloven.
  • Verwachtingen verduidelijken: Vage of onuitgesproken verwachtingen kunnen het vertrouwen en onderlinge contact ondermijnen.
  • Integriteit tonen: Dit is een soort basiskapitaal voor alle ‘investeringen’. Gebrek aan integriteit reduceert elke storting tot nul.
  • Jouw oprechte verontschuldigen voor een opname: Wanneer je iets opneemt van jouw emotionele bankrekening, zal je je daarvoor oprecht moeten verontschuldigen. Een welgemeend excuus is een grote storting.

Let op!

Wij geven gemiddeld 400 negatieve boodschappen aan onze kinderen en maar 30 positieve per dag. Herken je dat?
Verder blijkt dat bij kinderen tussen de 1 en 12 jaar de mate van zelfvertrouwen het meest wordt bepaald door de perceptie hoe zij gewaardeerd worden door hun ouders.

Probeer het maar eens een hele dag om alleen maar positieve dingen te zeggen.

Wil je meer weten?
Kom langs.
Je bent welkom.
Altijd.

 

Praktijk

Zijlweg 301
2015 CM Haarlem
06 23 31 80 56
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Social Media

facebook iconlinkedin iconInstagram iconyou tube icon

Referenties

"Even een kort berichtje om te zeggen dat ik die ademhalingsoefeningen helemaal top vind! Ik hou heel vaak mijn adem in wat niet goed is... Dank!"
-sinds maart 2021 gaat Louise 1x in de twee weken live op Instagram-

Nieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief.