Heb je ook weleens zo in de flow gezeten dat alles opeens van een leien dakje gaat?

Precies 20 jaar geleden zat ik in zo'n flow. Alles leek wel vanzelf te gaan.
Waar heb ik het over?

Nou, toen verhuisden wij naar Australië.
Op de een of andere manier wist ik dat dit het land was waar ik weer met mijn werkende carrière zou beginnen.
Na twee weken in ons nieuwe huis met 5 bedden, 1 tafel en 5 stoelen en al onze koffers omdat de container nog op de kade in Brazilië was blijven staan, bladerde ik letterlijk door het telefoonboek. Ik ging bewust, maar eigenlijk nog meer onbewust, op zoek naar een school, opleiding of iets wat ik zou kunnen gaan doen. Ik kwam uit bij Nature Care College in Sydney, een instituut voor alternatieve geneeswijzen.
Een dag later zat ik bij de directeur om te praten wat een passende opleiding voor mij zou kunnen zijn. Hij keek kritisch naar mij en raadde me aan om Aromatherapie te gaan doen, want ik wilde, heel Hollands, in twee jaar een internationaal erkend diploma halen. Hij vond dat ik nog niet klaar was voor Spiritual Healing. Dat herinner ik me nog als de dag van gisteren.

nature care 7 002

En daar begon ik met die erkende opleiding. Het voelde goed. Ik had er zin in. Maar waar begon ik nou precies mee? Geen idee. Het eerste vak bleek Zweedse massage te zijn, 4 uur per week. Dat betekent aangeraakt te worden door anderen en zelf ook anderen aanraken. Iets wat niet voor de hand lag bij mijn psychologie achtergrond. Ik sprak met mijzelf af dat ik het een maand zou aankijken. En dat was de laatste keer dat ik zoiets heb gedacht. De volgende jaren heb ik allerlei opleidingen gevolgd en uiteindelijk zelfs ook die Spiritual Healing.

Dat was 20 jaar geleden.
Aan het eind van dit jaar vier ik het feit dat ik in 1999 mijn eerste massage cliënt op de tafel had liggen en dat ik mijn passie heb gevonden.

Inmiddels combineer ik alles wat ik heb geleerd en ervaren: van de psychologie, de verschillende massagevormen, de essentiële oliën van de aromatherapie, hartcoherentie van HearthMath, de werkwijze van de Healing Arts, de prachtige energie van de Reiki, de onzichtbare krachtige energetische patronen van de Spiritual Healing, de Australian Bush Flowers Essences en met name alle openheid en vertrouwen van alle honderden mensen die ik op mijn pad zijn gekomen deze twintig jaar.

Gewoon omdat ik voelde dat ik naast het moederschap en het managen van een huishouden in het buitenland weer iets voor mijzelf kon doen en alle stappen ben gaan zetten, hoe eng, anders of raar dan ook, gewoon omdat ik stap voor stap zelf actie heb genomen.

praktijk logo 002

 

 

Avatar is een kinderprogramma waar mijn kinderen (en ik) vroeger eindeloos en ademloos naar keken. Het gaat over een jongetje die er uit ziet als 12 maar in werkelijkheid natuurlijk veel ouder is. Hij is de enige die de wereld kan redden. Een wereld gebaseerd op de vier elementen die met elkaar strijden en daardoor is de hele wereld uit balans. Best wel herkenbaar, toch?

In één van de afleveringen ontmoet Avatar een oude goeroe die hem vertelt over de energieën en chakra’s die hersteld moeten worden in de wereld maar die eerst bij Avatar zelf hersteld moeten worden. Uiteraard, eerst bij hemzelf en dan pas de wereld.

Een prachtige uitleg volgt aan de hand van 7 meertjes. 

avatar2

In het eerste water laat de goeroe zien hoe het stilstaande water in beweging komt door er met een stok in te bewegen. En zo stroomt het ook naar de andere meertjes. Avatar, zo slim als hij is, begrijpt de les al snel: het stilstaande water, als metafoor voor de chakra, is als geblokkeerde energie in ons eigen lichaam. Het mooiste is als die energie in ons lichaam gaat stromen. Dan ben je in balans.

De allereerste les is dat je de balans in jezelf moet vinden voordat je balans aan de wereld kan geven.
Zo. Dat is een wijze raad aan alle kinderen van 5 tot 10 jaar die naar dit programma naar kijken.
Vervolgens leert de goeroe Avatar over de lessen en de betekenissen van de belangrijkste chakra’s: zeven vijvers met elkaar verbonden maar die ook allemaal behoren te stromen. Gebeurt dat niet, dan ben je niet in balans.

DE EERSTE CHAKRA: de aarde-chakra, onder aan je rug.

Gaat over overleven en wordt geblokkeerd door angst. Onderzoek wat jouw grootste angsten zijn, maak het helder. Laat je angsten los en laat die wegstromen de aarde in.

Super eng om te onderzoeken en echt toe te laten, maar ja, dan word je echt wel een stuk rustiger. Als je geen dak boven je hoofd hebt, of geen familie om je te steunen is dit een heftige.

DE TWEEDE CHAKRA: de water-chakra, zit onder in je buik

Gaat over plezier, maar wordt geblokkeerd door schuld. Kijk naar je schuldgevoel over dingen van vroeger waar je niet trots op bent dat je die hebt gedaan, zegt de goeroe. Je moet die loslaten want anders vergiftig je jezelf. Mediteer erover en realiseer je dat al die dingen voor een reden zijn gebeurd.

Nou dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hele lijsten heb ik zelf al gemaakt. Maar Avatar gaat rustig zitten, mediteert en kan alles direct loslaten. Dat doet hij heel snel maar voor de meeste van ons duurt dat een heel leven lang…

DE DERDE CHAKRA: de vuur-chakra, zit in je buik maar bij je maag

Gaat over WILSKRACHT en wordt geblokkeerd door schaamte. Herken je grootste teleurstellingen in jezelf en waar je je over schaamt. Accepteer dat die dingen nou eenmaal gebeuren. Je hoeft hier niet veel te doen, behalve accepteren. En loslaten en lief voor jezelf zijn.

 avatar3

HET VIERDE CHAKRA: het hart-chakra, zit in je hart

Gaat over liefde en wordt geblokkeerd door groot verdriet. Leg al je hartzeer voor je neer. Als je iemand dierbaar bent verloren, realiseer je dat liefde een vorm van energie is, en het dwarrelt om ons heen. De liefde is nog steeds in je hart en kan vernieuwd worden in een nieuwe, andere vorm van liefde. Laat de pijn gaan dan gaat je hart vanzelf weer stromen. Avatar krijgt al zijn verdriet te zien en gaat er dwars doorheen.

Tja dan zie je dat het toch echt een kinderserie is want zo snel als hij over door heen gaat. Dat lukt ons mensen toch echt niet. Verdriet voelen is hartverscheurend en pijnlijk en overal. En daar zit geen tijdslimiet op.

DE VIJFDE IS DE CHAKRA VAN HET GELUID, zit in je keel

Gaat over de waarheid en is geblokkeerd door leugens. De leugens die we onszelf vertellen. Wanneer we onszelf niet durven zien voor wie we zijn. Accepteer wie je bent.

Wow. Zelfs bij het schrijven van deze blog komt deze bij mij binnen. Verschuilen is echt geen optie meer. Hoe vaak maken we onszelf niet kleiner, dommer, onbetekender dan we in werkelijkheid zijn.

DE ZESDE CHAKRA: de chakra van het licht, op je voorhoofd

Heeft te maken met inzicht en wordt geblokkeerd door illusies. De grootste illusie van alles is de illusie dat we alleen zijn. We denken vaak dat we afgescheiden zijn van anderen. Dat we anders zijn. Maar we zijn allemaal mensen met dezelfde wensen, met dezelfde angsten, met dezelfde streken (vrij naar de Fabeltjeskrant).

DE ZEVENDE CHAKRA: de chakra van de gedachte, zit op de top van je hoofd, je kruin

Gaat over pure kosmische energie en wordt geblokkeerd door aardse gehechtheid (attachment). Mediteer over wat jou hecht aan de wereld. Laat je emoties stromen en dan los. Om je te verbinden met de energie van het universum is het nodig om deze chakra te openen.

Maar dat lukt de jonge Avatar niet. Hij is te gehecht aan het wereldse, het aardse. Gelukkig is de serie nog niet over!

Wat een toeval!
Nadat ik deze aflevering jaren geleden had gezien en me realiseerde dat ik hierover wilde schrijven, kwam ik op het internet een blog tegen van Claudiayoga.com uit 2011! Zij schreef exact hetzelfde als ik ook had gedaan. Ik heb haar woorden vertaald en mijn eigen ervaringen toegevoegd. Dank je Claudia!

En voor het geval je ook naar Avatar wil kijken, hier is de link: https://www.imdb.com/title/tt0831941/

avatar4

Laten we maar beginnen om de kop van deze blog direct te ontkrachten:
Er zijn heel veel verschillende vormen van stress.

Kijk maar: 

Ted, die 100 km gaat hardlopen, voor het goede doel heeft fysieke stress: hoe houdt zijn lichaam het vol?
Tessa, die over een week met haar eindexamen gaat beginnen, heeft mentale stress: hoe kan ik alles onthouden?
Peter die met een nieuwe baan gaat beginnen, kan ook stress hebben terwijl hij nadenkt of zijn nieuwe collega’s hem wel aardig zouden vinden.

En zo heb je nog emotionele stress, werkstress, stress door tijdsdruk, stress in je relatie, stress over je kinderen, stress over waar de wereld naar toe gaat, stress of je er wel goed uitziet in die nieuwe kleren, en ga zo maar door. Help, ik ga steeds sneller typen en voel mijn hartslag omhoog gaan, van het alleen maar inleven waar je stress van zou kunnen krijgen.

Vandaag wil ik het hebben over psychologische stress en de signalen die je krijgt van je eigen lichaam.

Psychologische stress ontstaat als er in je leven gebeurtenissen plaatsvinden waarvan je denkt dat ze bedreigend zijn of dat ze je gaan tegenhouden, zodat je jouw doelen en belangrijke zaken niet zou kunnen bereiken. Het gaat om jouw perceptie op die gebeurtenis. De een vindt een tentamen maken superspannend, de ander zal nooit een verhaal houden voor een grote groep. En de derde blijft bij al die dingen het liefst in zijn bed liggen.

Vaak proberen deze gebeurtenissen je van jouw pad af te brengen en laten je nadenken over jouw wensen, doel of normen en waarden. Uiteindelijk zorgen alle gebeurtenissen in je leven er voor dat je ‘wijsheid’ opdoet, ‘wijs wordt’. Volgens Greg Neville in zijn boek ‘Our emotional links to disease’ is wijsheid het doel van het leven. Dus, als je kan leren van wat er gebeurt in je leven, ontwikkel je je steeds verder.

En soms zit het leven gewoon tegen. Soms word je ziek of is je relatie voorbij. Dat is prut met peren. Dat je daar stress van kan krijgen, absoluut. Moet je daar dan direct iets van leren, nee, dat moet helemaal niet.

Toch heb ik gemerkt dat het leren herkennen van de signalen van je lichaam een hulpmiddel kan zijn. Kijk alleen al naar de uitdrukkingen die er in de Nederlandse taal zijn:

  • Je kaken stijf op elkaar houden
  • Iets op je lever hebben
  • Iets niet kunnen verteren
  • Vlinders in je buik
  • Hartzeer
  • Gal spuwen
  • Met je handen in het haar zitten

Deze signalen zijn altijd verbonden met een emotie: verliefd, boos, geïrriteerd, wanhopig, angst, verdriet.

Die link tussen jouw lichaam en stress daar gaat het vandaag over. Ga op zoek bij jezelf. Of kijk bij je vrienden of hun fysieke klachten te linken zijn aan (onderdrukte) gevoelens en emoties. Bij fysieke klachten ga je ook gewoon naar de huisarts, hoor! Dit is een èn-èn en nooit een ‘in plaats van’.

Kijk en voel bij jezelf. Duik in je oude biologieboek om te kijken wat de functie ook al weer is van je maag, je voet, je ogen.

En kom je er niet uit
Kom dan langs
Je bent welkom
Altijd

Als je ‘s morgens je mobiel pakt, houd je dan je adem in?

Als je in een gesprek gaat met iemand en je weet niet helemaal zeker hoe die zal reageren, houd je dan je adem in?

Als je iemand moet bellen, houd je dan je adem in?welkom

Als je voor het stoplicht staat te wachten, houd je dan je adem in?

Als je vol verwachting staat te wachten tot het concert van je favoriete band gaat spelen, houd je dan je adem in?  

Hoogstwaarschijnlijk ben je je helemaal niet bewust van het feit dat heel kort, een fractie van een seconde, je adem stokt en dat je dan pas uitademt. Vaak blijft het bij een korte en oppervlakkige ademhaling. Dat gebeurt tijdens je werk, bij je studie, op straat, thuis.

Ja, nou en?

Je ademhaling zorgt ervoor dat je hart zuurstof door je hele lichaam heen kan sturen. Daardoor gaan er processen van start die ervoor zorgen dat je kan nadenken, kan bewegen, kan dansen, kan onderhandelen, kan voelen, kan lachen en huilen, dat je lichaam eten kan verteren, afvalstoffen kan afvoeren.

Hoe meer aandacht je besteed aan een ‘goede’ buik-ademhaling, hoe meer veerkracht je kan opbouwen, hoe minder gestrest je zal reageren op de dagelijkse dingen, hoe makkelijker je de lol van het leven weer kan vinden.

Je kan dit door er aandacht aan te besteden.
Door te mediteren of door HeartMath oefeningen
Dat kan bij mij.
Je bent welkom.
Altijd.
Maak een afspraak

Een reflectie van een yoga-week die niet helemaal verliep zoals ik gedacht had.....

Daar zat ik dan op een berg in Spanje. Yoga, meditatie, veganistische maaltijden.
Was dat nou wat ik mezelf had beloofd om bij te komen? Eigenlijk bleek dat ik me helemaal niet had voorbereid op wie, wat en waar. Bijzonder om te zien hoeveel aannames ik maakte.

Het begon bij de yoga. Dat was absoluut niet wat ik gewend was. Heel veel regels wat wel en vooral niet goed was.
Ik had ooit geleerd bij mijn eerste yoga lerares in Australië dat yoga plezier betekende, dat je het glimlachend mag beoefenen, best wel afzien is maar toch voorzichtig rekkend en strekkend flexibeler worden. Binnen twee dagen had ik weer last van mijn onderrug. Mmm, dat was jaren geleden dat ik dat had gevoeld, heel irritant. Ik kreeg advies van een andere vrouw. Ik vertikte het om hulp te vragen bij de eigenlijke lerares. Ik baalde hoe stellig alles werd uitgelegd en bleef in mijn eigen cirkeltje rondhangen. Nee, het was niet de yoga waar ik blij van word. Hoe eenkennig kan je zijn? Ik kreeg visioenen van de oorspronkelijke yogi die, op een wolkje naar ons kijkend, ons allemaal aan het uitlachen waren: “Kijk die rare westerlingen ons nou eens nadoen”.

Ondertussen deden mijn darmen het niet goed op het veganistische eten. Daar kwam een volgende aanname om de hoek kijken: het was toch geen detox-week? Ik zou een weekje met yoga-vakantie gaan. Ik besloot actie te ondernemen: ook al was er geen brood, geen kaas bij het ontbijt, er was genoeg fruit en daar kunnen mijn darmen wel goed tegen. Dat hielp.

Maar gaandeweg kwam ik mezelf tegen. Hoezo is deze lerares te dogmatisch? Waarom heb ik daar wel last van en de anderen van de groep niet of nauwelijks? Waarom ergerde ik me aan haar taalgebruik en vonden anderen het prachtig? Soms had ik medestanders die hetzelfde vonden als ik, dan was het lekker om even mijn hart te luchten. Opluchten daarentegen deed het niet.

Op de derde dag kregen we een stress relieve yogales. De lerares sprak ons liefdevol en vanuit haar hart toe. Ik kon verzachten, dat was het stukje yoga waar ik naar op zoek was. Maar ’s avonds werd het opeens een wedstrijdje “ik houd het lekker langer vol dan jou” en toen was bij mij de maat vol. Wat deed ik daar? Ik wilde bijkomen, genieten en fijne yoga doen, geen stress en competitie tussen yogadocenten.

Ik liep weg van wat me werd aangeboden. Letterlijk. Want tijdens een prachtige wandeling, die we zelf tot stiltewandeling hadden omgedoopt, begon het me langzaam te dagen. De hele tijd herhaalde ik de vraag “waarom kan ik me niet overgeven aan de andere manier van yoga en van lesgeven?’’ Via allerlei omwegen en gedachtenkronkels herkende ik opeens in haar mijn eigen strijd tussen werken vanuit je hoofd en vanuit je hart, tussen in je eigen spiritualiteit en kracht te blijven staan tegenover je kracht af te zwakken en ‘gewoon te doen’.

Vervolgens kregen we eindelijk de yoga-sessie die mijn (en haar) hart raakte en kon ik mezelf overgeven, overgeven aan mijn hart, aan mijn onderliggende stress van het altijd maar goed willen doen, aan mijn gevoel van niet goed genoeg zijn, aan mijn gevoel van moeten, aan mijn gevoel van alles en nog wat. Ik voelde weer in plaats van te analyseren, te rationaliseren, te oordelen.

Een totaal andere benadering van yoga en meditatie, die nog steeds niet de mijne is -en dat mag-, heeft mij uiteindelijk wel de rust gebracht waar ik naar op zoek was.

budha tenerife

 

Praktijk

Zijlweg 301
2015 CM Haarlem
06 23 31 80 56
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Social Media

facebook iconlinkedin iconyou tube icon

Referenties

Ik ben in de periode dat ik in de overgang kwam enorm geholpen door de aanpak van Louise. De overgang heb ik ervaren als een wankele emotionele periode, waarin ik veel baat heb gehad bij de combinatie van Helende Massages en het gebruiken van Australian Bush Flower Essences. De spirituele massages maakten veel los in mij, er borrelde veel naar boven en daardoor borrelde er gelukkig ook veel uit.

Energie en warmte stroomde weer naar binnen. Ik heb dit intens beleefd en ben ontzettend blij dat ik mede daardoor opnieuw in balans ben gekomen.

Nieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief.

captcha 

Top