Avatar is een kinderprogramma waar mijn kinderen (en ik) vroeger eindeloos en ademloos naar keken. Het gaat over een jongetje die er uit ziet als 12 maar in werkelijkheid natuurlijk veel ouder is. Hij is de enige die de wereld kan redden. Een wereld gebaseerd op de vier elementen die met elkaar strijden en daardoor is de hele wereld uit balans. Best wel herkenbaar, toch?

In één van de afleveringen ontmoet Avatar een oude goeroe die hem vertelt over de energieën en chakra’s die hersteld moeten worden in de wereld maar die eerst bij Avatar zelf hersteld moeten worden. Uiteraard, eerst bij hemzelf en dan pas de wereld.

Een prachtige uitleg volgt aan de hand van 7 meertjes. 

avatar2

In het eerste water laat de goeroe zien hoe het stilstaande water in beweging komt door er met een stok in te bewegen. En zo stroomt het ook naar de andere meertjes. Avatar, zo slim als hij is, begrijpt de les al snel: het stilstaande water, als metafoor voor de chakra, is als geblokkeerde energie in ons eigen lichaam. Het mooiste is als die energie in ons lichaam gaat stromen. Dan ben je in balans.

De allereerste les is dat je de balans in jezelf moet vinden voordat je balans aan de wereld kan geven.
Zo. Dat is een wijze raad aan alle kinderen van 5 tot 10 jaar die naar dit programma naar kijken.
Vervolgens leert de goeroe Avatar over de lessen en de betekenissen van de belangrijkste chakra’s: zeven vijvers met elkaar verbonden maar die ook allemaal behoren te stromen. Gebeurt dat niet, dan ben je niet in balans.

DE EERSTE CHAKRA: de aarde-chakra, onder aan je rug.

Gaat over overleven en wordt geblokkeerd door angst. Onderzoek wat jouw grootste angsten zijn, maak het helder. Laat je angsten los en laat die wegstromen de aarde in.

Super eng om te onderzoeken en echt toe te laten, maar ja, dan word je echt wel een stuk rustiger. Als je geen dak boven je hoofd hebt, of geen familie om je te steunen is dit een heftige.

DE TWEEDE CHAKRA: de water-chakra, zit onder in je buik

Gaat over plezier, maar wordt geblokkeerd door schuld. Kijk naar je schuldgevoel over dingen van vroeger waar je niet trots op bent dat je die hebt gedaan, zegt de goeroe. Je moet die loslaten want anders vergiftig je jezelf. Mediteer erover en realiseer je dat al die dingen voor een reden zijn gebeurd.

Nou dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hele lijsten heb ik zelf al gemaakt. Maar Avatar gaat rustig zitten, mediteert en kan alles direct loslaten. Dat doet hij heel snel maar voor de meeste van ons duurt dat een heel leven lang…

DE DERDE CHAKRA: de vuur-chakra, zit in je buik maar bij je maag

Gaat over WILSKRACHT en wordt geblokkeerd door schaamte. Herken je grootste teleurstellingen in jezelf en waar je je over schaamt. Accepteer dat die dingen nou eenmaal gebeuren. Je hoeft hier niet veel te doen, behalve accepteren. En loslaten en lief voor jezelf zijn.

 avatar3

HET VIERDE CHAKRA: het hart-chakra, zit in je hart

Gaat over liefde en wordt geblokkeerd door groot verdriet. Leg al je hartzeer voor je neer. Als je iemand dierbaar bent verloren, realiseer je dat liefde een vorm van energie is, en het dwarrelt om ons heen. De liefde is nog steeds in je hart en kan vernieuwd worden in een nieuwe, andere vorm van liefde. Laat de pijn gaan dan gaat je hart vanzelf weer stromen. Avatar krijgt al zijn verdriet te zien en gaat er dwars doorheen.

Tja dan zie je dat het toch echt een kinderserie is want zo snel als hij over door heen gaat. Dat lukt ons mensen toch echt niet. Verdriet voelen is hartverscheurend en pijnlijk en overal. En daar zit geen tijdslimiet op.

DE VIJFDE IS DE CHAKRA VAN HET GELUID, zit in je keel

Gaat over de waarheid en is geblokkeerd door leugens. De leugens die we onszelf vertellen. Wanneer we onszelf niet durven zien voor wie we zijn. Accepteer wie je bent.

Wow. Zelfs bij het schrijven van deze blog komt deze bij mij binnen. Verschuilen is echt geen optie meer. Hoe vaak maken we onszelf niet kleiner, dommer, onbetekender dan we in werkelijkheid zijn.

DE ZESDE CHAKRA: de chakra van het licht, op je voorhoofd

Heeft te maken met inzicht en wordt geblokkeerd door illusies. De grootste illusie van alles is de illusie dat we alleen zijn. We denken vaak dat we afgescheiden zijn van anderen. Dat we anders zijn. Maar we zijn allemaal mensen met dezelfde wensen, met dezelfde angsten, met dezelfde streken (vrij naar de Fabeltjeskrant).

DE ZEVENDE CHAKRA: de chakra van de gedachte, zit op de top van je hoofd, je kruin

Gaat over pure kosmische energie en wordt geblokkeerd door aardse gehechtheid (attachment). Mediteer over wat jou hecht aan de wereld. Laat je emoties stromen en dan los. Om je te verbinden met de energie van het universum is het nodig om deze chakra te openen.

Maar dat lukt de jonge Avatar niet. Hij is te gehecht aan het wereldse, het aardse. Gelukkig is de serie nog niet over!

Wat een toeval!
Nadat ik deze aflevering jaren geleden had gezien en me realiseerde dat ik hierover wilde schrijven, kwam ik op het internet een blog tegen van Claudiayoga.com uit 2011! Zij schreef exact hetzelfde als ik ook had gedaan. Ik heb haar woorden vertaald en mijn eigen ervaringen toegevoegd. Dank je Claudia!

En voor het geval je ook naar Avatar wil kijken, hier is de link: https://www.imdb.com/title/tt0831941/

avatar4

Als je ‘s morgens je mobiel pakt, houd je dan je adem in?

Als je in een gesprek gaat met iemand en je weet niet helemaal zeker hoe die zal reageren, houd je dan je adem in?

Als je iemand moet bellen, houd je dan je adem in?welkom

Als je voor het stoplicht staat te wachten, houd je dan je adem in?

Als je vol verwachting staat te wachten tot het concert van je favoriete band gaat spelen, houd je dan je adem in?  

Hoogstwaarschijnlijk ben je je helemaal niet bewust van het feit dat heel kort, een fractie van een seconde, je adem stokt en dat je dan pas uitademt. Vaak blijft het bij een korte en oppervlakkige ademhaling. Dat gebeurt tijdens je werk, bij je studie, op straat, thuis.

Ja, nou en?

Je ademhaling zorgt ervoor dat je hart zuurstof door je hele lichaam heen kan sturen. Daardoor gaan er processen van start die ervoor zorgen dat je kan nadenken, kan bewegen, kan dansen, kan onderhandelen, kan voelen, kan lachen en huilen, dat je lichaam eten kan verteren, afvalstoffen kan afvoeren.

Hoe meer aandacht je besteed aan een ‘goede’ buik-ademhaling, hoe meer veerkracht je kan opbouwen, hoe minder gestrest je zal reageren op de dagelijkse dingen, hoe makkelijker je de lol van het leven weer kan vinden.

Je kan dit door er aandacht aan te besteden.
Door te mediteren of door HeartMath oefeningen
Dat kan bij mij.
Je bent welkom.
Altijd.
Maak een afspraak

 

Al jaren maak ik ‘gebruik’ van engelen. Ik vraag ze om hulp, om inzicht of om mijn dierbaren te beschermen. 

Ik vraag bijvoorbeeld de parkeer-engel om mij te helpen als ik een parkeerplek zoek. 

De laatste tijd ben ik ze eigenlijk een beetje vergeten. Toen vond ik dit artikel weer wat ik ruim 8 jaar geleden heb geschreven (en zelfs dat is hoogstwaarschijnlijk geen toeval). Misschien helpt het jou ook wel. Het is een samenvatting van een lezing die ik in 2010 heb gegeven.

Misschien ben je heel sceptisch en denk je wat een onzin. Dat dacht ik ook, zo’n 25 jaar geleden. Maar weet je: engelen nemen nooit jouw taken over. Je kan niet in je luie stoel blijven zitten en hen allerlei opdrachten geven want dan gebeurt er helemaal niets. JIJ moet tot actie over gaan, plannen maken, opstaan en dingen gaan doen. ZIJ helpen je of je op de goede weg zit of sturen je een andere kant op.

engel

“Want Engelen bestaan niet… of toch?”
Engelen zijn lichtwezens die graag alle mensen willen helpen, begeleiden, assisteren en troost bieden. Zij zijn hier op aarde om ons leven een beetje gemakkelijker te maken. Ze brengen harmonie en schoonheid in je leven. Engelen handelen uit onvoorwaardelijke liefde. Als je de wens en de intentie hebt om met hen in contact te komen, dus met je hoofd en vooral ook met je hart, dan zal het gebeuren. Ze verschijnen zoals jij ze graag ziet: mannelijk, vrouwelijk, groot, klein, dik, dun, doorschijnend of in prachtige gewaden.

Engelen zijn geen overleden familieleden of vrienden. Die kunnen je ook helpen en dat doen ze vaak ook, maar overledenen houden hun menselijke trekjes en engelen hebben die niet.

Wat voor soort engelen zijn er?
Allereerst krijg je een beschermengel bij je geboorte. Deze engel blijft je hele leven bij je, ongeacht wat je allemaal voor goede en slechte dingen doet. Zijn liefde voor jou is onvoorwaardelijk.

Aartsengelen zijn de managers en de opperhoofden in de engelenhiërarchie. Zij zijn machtiger en krachtiger dan ‘gewone’ engelen. Elke aartsengel heeft een bepaalde taak op zich genomen. Voorbeelden zijn Michael (voor bescherming), Raphael (de genezer) en Gabriel (de schrijver en de beschermer vand e reizigers).

Gewone engelen zijn lichtwezens die zich net zoals aartsengelen en beschermengelen, volledig in dienst stellen van mensen. Hun doel is om je vanuit je hart te laten voelen en te laten leven. Er zijn parkeer-engelen, lees-engelen, studie-engelen, relatie-engelen, etc.

Elke plant, boom of dier heeft ook een engel maar die noemen we anders: kabouters, elfjes, zeemeerminnen en deva’s.

Spelregels voor communicatie met engelen
Je moet ze om hulp vragen. Engelen mogen niet zelf hulp geven, ze zullen nooit een beslissing nemen voor jou. Je hebt en houdt altijd zelf de verantwoordelijkheid voor wat je beslist en doet.
Er bestaat in de wereld van de engelen geen tijd en geen plaats, dat wil zeggen dat ze tegelijkertijd verschillende mensen kunnen helpen. Geen verzoek is te klein of te onbenullig. Je haalt ze dan ook nooit weg van ‘meer belangrijkere’ zaken!

Rituelen vinden de engelen niet nodig om met hen in contact te komen. Wellicht is het voor jezelf makkelijker om in het begin een vaste routine te gebruiken maar het is niet noodzakelijk. Rustige muziek, verse bloemen of wierook, een plek om even tot rust te komen en op je ademhaling te letten. Ze zijn allang blij dat je met ze wilt werken.

Geef engelen de vrijheid om een antwoord of suggestie te geven. Het zou best kunnen zijn dat een ander idee beter is. Zij bekijken het gehele plaatje, dus wat zowel goed voor jou is, maar ook wat goed past in het grotere geheel. Kortom, stel je vraag maar wees open voor elk antwoord.

Noot tussendoor: dit doet me denken aan die keer dat ik besloten had dat ik meer wilde gaan sporten. Ik had haast want ik wilde nog een boodschap doen voordat ik mijn kinderen zou ophalen van school. Racend naar de winkel en tegelijkertijd vragend aan de parkeer-engel: alsjeblieft is er een parkeerplek voor mij voor de deur? Nergens een plek te vinden. Balen dus. Om de hoek, jawel. Rennend naar de winkel en hijgend terug in mijn auto op weg naar de school, hoor ik een stemmetje in mijn hoofd: “je wilde toch meer sporten?”. Pfff. Humor hebben ze ook.

Hoe hoor je hun boodschap?
Engelen willen graag dat hun boodschap aankomt. Ze zullen daarom vaak gebruik maken van al onze zintuigen. Sommige mensen zien ze. Anderen horen stemmen of voelen ze. De laatste groep ‘weet’ het gewoon dat ze er zijn.

Je kan contact met ze maken door automatisch te gaan schrijven, te pendelen of door orakelkaarten te gebruiken. Je kan ook tijdens meditaties met ze praten, of tijdens je dromen. Maar je kan ook gewoon een gesprek beginnen tijdens een wandeling of als je met een kop koffie in je tuin zit. Geef ze wel de ruimte om een antwoord te geven. Ook als dat niet is wat je wilt horen.

Engelen zijn nooit dwingend in hun antwoorden tenzij er groot gevaar is. Ze zullen je nooit rare dingen laten doen of dingen die gevaarlijk of onverantwoordelijk zijn.
Het verhaal gaat dat zwemmer Ian Thorpe op 9/11 naar de Twin Towers zou gaan. Hij was die ochtend onderweg naar zijn afspraak in het gebouw toen hij opeens een stemmetje hoorde dat hem vertelde dat hij zijn fototoestel was vergeten. Hij besloot om te keren om die te gaan halen. De rest is geschiedenis.

Een (witte) veer, een geur van jasmijn die opeens langskomt zijn bijvoorbeeld signalen van de engelen. Maar ook een vriend die opeens belt, een boek of tekst waar je oog op valt, dat ene liedje op de radio dat je steeds maar weer hoort, eigenlijk alles waardoor je leven gemakkelijker verloopt, kan gedirigeerd zijn door engelen.
Vertrouw op ze en ga de uitdaging aan!

Mocht je meer willen weten, dan ben je van harte welkom

of lees de volgende boeken:
Doreen Virtue: Al haar eerste boeken (bijv. Handboek Engelentherapie, Healing met de engelen) maar niet haar huidige website
www.lornabyrne.com van Lorna Byrne (Engelen in je haar)
www.lisetteanne.com van Lisette Anne
www.engelencursus.nl  van Annelies Hoornik 
www.engelenergie.nl  van Andrea Mayer
Lisette Anne, Andrea en Annelies hebben dezelfde opleidingen gedaan bij Doreen Virtue als ik :-)

Laten we maar beginnen om de kop van deze blog direct te ontkrachten:
Er zijn heel veel verschillende vormen van stress.

Kijk maar: 

Ted, die 100 km gaat hardlopen, voor het goede doel heeft fysieke stress: hoe houdt zijn lichaam het vol?
Tessa, die over een week met haar eindexamen gaat beginnen, heeft mentale stress: hoe kan ik alles onthouden?
Peter die met een nieuwe baan gaat beginnen, kan ook stress hebben terwijl hij nadenkt of zijn nieuwe collega’s hem wel aardig zouden vinden.

En zo heb je nog emotionele stress, werkstress, stress door tijdsdruk, stress in je relatie, stress over je kinderen, stress over waar de wereld naar toe gaat, stress of je er wel goed uitziet in die nieuwe kleren, en ga zo maar door. Help, ik ga steeds sneller typen en voel mijn hartslag omhoog gaan, van het alleen maar inleven waar je stress van zou kunnen krijgen.

Vandaag wil ik het hebben over psychologische stress en de signalen die je krijgt van je eigen lichaam.

Psychologische stress ontstaat als er in je leven gebeurtenissen plaatsvinden waarvan je denkt dat ze bedreigend zijn of dat ze je gaan tegenhouden, zodat je jouw doelen en belangrijke zaken niet zou kunnen bereiken. Het gaat om jouw perceptie op die gebeurtenis. De een vindt een tentamen maken superspannend, de ander zal nooit een verhaal houden voor een grote groep. En de derde blijft bij al die dingen het liefst in zijn bed liggen.

Vaak proberen deze gebeurtenissen je van jouw pad af te brengen en laten je nadenken over jouw wensen, doel of normen en waarden. Uiteindelijk zorgen alle gebeurtenissen in je leven er voor dat je ‘wijsheid’ opdoet, ‘wijs wordt’. Volgens Greg Neville in zijn boek ‘Our emotional links to disease’ is wijsheid het doel van het leven. Dus, als je kan leren van wat er gebeurt in je leven, ontwikkel je je steeds verder.

En soms zit het leven gewoon tegen. Soms word je ziek of is je relatie voorbij. Dat is prut met peren. Dat je daar stress van kan krijgen, absoluut. Moet je daar dan direct iets van leren, nee, dat moet helemaal niet.

Toch heb ik gemerkt dat het leren herkennen van de signalen van je lichaam een hulpmiddel kan zijn. Kijk alleen al naar de uitdrukkingen die er in de Nederlandse taal zijn:

  • Je kaken stijf op elkaar houden
  • Iets op je lever hebben
  • Iets niet kunnen verteren
  • Vlinders in je buik
  • Hartzeer
  • Gal spuwen
  • Met je handen in het haar zitten

Deze signalen zijn altijd verbonden met een emotie: verliefd, boos, geïrriteerd, wanhopig, angst, verdriet.

Die link tussen jouw lichaam en stress daar gaat het vandaag over. Ga op zoek bij jezelf. Of kijk bij je vrienden of hun fysieke klachten te linken zijn aan (onderdrukte) gevoelens en emoties. Bij fysieke klachten ga je ook gewoon naar de huisarts, hoor! Dit is een èn-èn en nooit een ‘in plaats van’.

Kijk en voel bij jezelf. Duik in je oude biologieboek om te kijken wat de functie ook al weer is van je maag, je voet, je ogen.

En kom je er niet uit
Kom dan langs
Je bent welkom
Altijd

Gisteren was zo’n dag dat alles op zijn plek viel. Het was zeker geen stralende dag maar wel een dag waar opeens dingen samenkwamen. Ik zal je uitleggen wat ik bedoel.

Na het ontbijt en het wandelen met de hond neem ik meestal de tijd om met een kop koffie de krant door te bladeren en mijn mails te checken. Sommige vakgenoten volg ik en daar krijg ik immens veel e-mails van. Ik betrap mezelf erop dat ik regelmatig e-mails verwijder zonder ze te lezen. Maar deze begon met de volgende kop:

“You can’t do big things if you’re distracted by small things.”

Op de een of andere manier raakte dit me.

Ik ben al jaren bezig met een aantal dingen die maar steeds niet van de grond komen omdat ik, nou, noem het maar: kinderen en een man heb die aandacht nodig hebben, een hond waarmee gewandeld moet worden, ouders die aandacht verdienen, vriendschappen die ik wil onderhouden, cliënten heb die ik wil ondersteunen in hun proces, vrijwilligerswerk doe en, oh ja, moet sporten van mezelf.

Talloze grote en kleine excuses om hetgeen ik echt wil gaan doen niet te hoeven doen. Daarom kwam deze quote zo binnen.

Maar dat was niet het enige wat er gisteren gebeurde. Een yogales over goed voor jezelf zorgen en lief zijn voor jezelf. Oude en nieuwe cliënten die prachtige inzichten gaven.
En tot slot de maandelijkse meditatie-avond. Met een klein, vertrouwd groepje hadden we een heerlijke ontspannen avond. Als laatste trekken we een kaartje. Er was een ander kaartendek dan normaal dat graag erbij wilde zijn (ja, ik hoor je denken, wat bedoelt ze nou? Ik werk met tarot- en orakelkaarten en laat me door mijn intuïtie leiden)
Mijn kaart zei PROGRESS! De boodschap op de achterkant gaf aan

“CHARGE forward! Be willing to make mistakes!”

Vandaar deze blog want dat is iets wat er al jaren op mijn lijstje staat. Regelmatiger iets schrijven wat mezelf bezig houdt in mijn vakgebied. Nu niet meer wachten tot het perfect is, de website er gereed voor is, en al die andere belemmeringen waarmee ik mezelf mee saboteer.

Herkenbaar? Begin gewoon.

Zoals Gary Vaynerchuk in zijn vlogs duidelijk maakt: alleen door te doen kan je dingen bereiken.
Zoals Marie Forleo in haar MarieTV duidelijk maakt: de wereld heeft jou nodig met datgene wat alleen jij te geven hebt.
Zoals velen van mijn cliënten mij duidelijk maken: ga het nou gewoon zelf doen.
Zoals ik gisteren heb geleerd: ik ben vandaag begonnen. En spannend dat ik het vind.

Wil jij ook beginnen?
Kom langs voor een sessie
Je bent welkom
Altijd

Praktijk

Zijlweg 301
2015 CM Haarlem
06 23 31 80 56
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Social Media

facebook iconlinkedin iconyou tube icon

Referenties

Wat de Meditatie-avond zo mooi maakt is de begeleiding van Louise. Zij is betrokken bij de deelnemers, zij staat of zit met beide benen op de grond, ze heeft haar eigen-wijsheid. Nuchter en oplossingsgericht! Ze staat open voor de mening en gevoelens van de ander.

Nieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief.

captcha 

Top