Ik kom uit een echte doe-familie: vrijwilligerswerk, betaald werk, sporten, anderen helpen. Het is mij met de paplepel ingegoten. Juist in tijden van stress, van paniek, van onzekerheid. Juist dan ga je helpen.

Zo heb ik 15 jaar in het buitenland gewoond en daar was dat gedrag enorm handig. Bijgedragen aan verschillende Nederlandse scholen, Sinterklaas feesten opgezet, mensen met elkaar in contact gebracht zodat niemand eenzaam zou zijn, het beste uit iedereen, en mezelf halen. Heerlijk vond ik dat. Bezig zijn met anderen, met de natuur, met mijn gezin, met mijn familie en vrienden.

Deze tijd is het anders. Alles wat ik doe voor anderen, omdat ik denk dat het van mij verwacht word, maar wat niet voortkomt uit mijn hart en mijn gevoel, ik word direct ziek. En dat is niet handig in deze tijd van Corona.

Dit heb ik nog nooit gehad. Besluit ik om dingen te doen, die er absoluut niets toe doen, zoals kamers opruimen, archief schoonmaken, dan knap ik direct op en heb ik nergens last van. Ga ik me bezig houden met social media (ik heb toch ook goede tips voor iedereen, ik moet toch ook zichtbaar zijn...) of met wat hoort en wat ik zou moeten doen om te helpen in de zorg, trauma begeleiding en meer van dat soort dingen, dan word ik direct snotterig, hoofdpijn, keelpijn. Zodat ik wel moet vertragen en stil moet worden.

Eind vorig jaar heb ik een echte wake up call gehad. Er was wel degelijk een keuze moment. Het leven na dit leven is mooi en harmonieus maar nog niet voor mij op dit moment. Dus ik stoei met mezelf, ik aarzel om alles wat ik voel en weet te vertellen, ik worstel met loslaten van hardheid op weg naar de blijvende zachtheid, ik zoek naar voorbeelden, ik ruim op, letterlijk en figuurlijk. Ik analyseer en heb dan geen idee meer wat gebruikelijk is en wenselijk.

Ik voel, ik keer naar binnen en voel dan ongelooflijke rust en vertrouwen. Ik Ben. Ik Ben, gewoon. En dat is genoeg.

Maar niet altijd geaccepteerd in mijn (en jouw) leven. En zo gaat het proces weer een keertje rond. En leer ik nog meer loslaten en waar het echt om gaat.

Niets doen 2

Heb je ook weleens zo in de flow gezeten dat alles opeens van een leien dakje gaat?

Precies 20 jaar geleden zat ik in zo'n flow. Alles leek wel vanzelf te gaan. Waar heb ik het over?

Avatar is een kinderprogramma waar mijn kinderen (en ik) vroeger eindeloos en ademloos naar keken. Het gaat over een jongetje die er uit ziet als 12 maar in werkelijkheid natuurlijk veel ouder is. Hij is de enige die de wereld kan redden. Een wereld gebaseerd op de vier elementen die met elkaar strijden en daardoor is de hele wereld uit balans. Best wel herkenbaar, toch?

In één van de afleveringen ontmoet Avatar een oude goeroe die hem vertelt over de energieën en chakra’s die hersteld moeten worden in de wereld maar die eerst bij Avatar zelf hersteld moeten worden. Uiteraard, eerst bij hemzelf en dan pas de wereld.

Als je ‘s morgens je mobiel pakt, houd je dan je adem in?
Als je in een gesprek gaat met iemand en je weet niet helemaal zeker hoe die zal reageren, houd je dan je adem in?
Als je iemand moet bellen, houd je dan je adem in?
Als je voor het stoplicht staat te wachten, houd je dan je adem in?
Als je vol verwachting staat te wachten tot het concert van je favoriete band gaat spelen, houd je dan je adem in?  

Hoogstwaarschijnlijk ben je je helemaal niet bewust van het feit dat heel kort, een fractie van een seconde, je adem stokt en dat je dan pas uitademt. Vaak blijft het bij een korte en oppervlakkige ademhaling. Dat gebeurt tijdens je werk, bij je studie, op straat, thuis.

Laten we maar beginnen om de kop van deze blog direct te ontkrachten:
Er zijn heel veel verschillende vormen van stress.

Kijk maar:

Ted, die 100 km gaat hardlopen, voor het goede doel heeft fysieke stress: hoe houdt zijn lichaam het vol?
Tessa, die over een week met haar eindexamen gaat beginnen, heeft mentale stress: hoe kan ik alles onthouden?
Peter, die met een nieuwe baan gaat beginnen, kan ook stress hebben terwijl hij nadenkt of zijn nieuwe collega’s hem wel aardig zouden vinden.

Praktijk

Zijlweg 301
2015 CM Haarlem
06 23 31 80 56
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Social Media

facebook iconlinkedin iconyou tube icon

Referenties

Louise kijkt verder dan de uiterlijke verschijningsvorm en weet zo haarfijn al je innerlijke strubbelingen bloot te leggen, en begeleidt je op een liefdevolle manier om ze op te lossen c.q. los te laten.

Nieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief.

captcha 

Top