AVATAR en de zeven chakra's

Avatar is een kinderprogramma waar mijn kinderen (en ik) vroeger eindeloos en ademloos naar keken. Het gaat over een jongetje die er uit ziet als 12 maar in werkelijkheid natuurlijk veel ouder is. Hij is de enige die de wereld kan redden. Een wereld gebaseerd op de vier elementen die met elkaar strijden en daardoor is de hele wereld uit balans. Best wel herkenbaar, toch?

In één van de afleveringen ontmoet Avatar een oude goeroe die hem vertelt over de energieën en chakra’s die hersteld moeten worden in de wereld maar die eerst bij Avatar zelf hersteld moeten worden. Uiteraard, eerst bij hemzelf en dan pas de wereld.

avatar2

Een prachtige uitleg volgt aan de hand van 7 meertjes. 

In het eerste water laat de goeroe zien hoe het stilstaande water in beweging komt door er met een stok in te bewegen. En zo stroomt het ook naar de andere meertjes. Avatar, zo slim als hij is, begrijpt de les al snel: het stilstaande water, als metafoor voor de chakra, is als geblokkeerde energie in ons eigen lichaam. Het mooiste is als die energie in ons lichaam gaat stromen. Dan ben je in balans.

De allereerste les is dat je de balans in jezelf moet vinden voordat je balans aan de wereld kan geven. Zo. Dat is een wijze raad aan alle kinderen van 5 tot 10 jaar die naar dit programma naar kijken. Vervolgens leert de goeroe Avatar over de lessen en de betekenissen van de belangrijkste chakra’s: zeven vijvers met elkaar verbonden maar die ook allemaal behoren te stromen. Gebeurt dat niet, dan ben je niet in balans.

DE EERSTE CHAKRA: de aarde-chakra, onder aan je rug.

Gaat over overleven en wordt geblokkeerd door angst. Onderzoek wat jouw grootste angsten zijn, maak het helder. Laat je angsten los en laat die wegstromen de aarde in.

Super eng om te onderzoeken en echt toe te laten, maar ja, dan word je echt wel een stuk rustiger. Als je geen dak boven je hoofd hebt, of geen familie om je te steunen is dit een heftige.

DE TWEEDE CHAKRA: de water-chakra, zit onder in je buik

Gaat over plezier, maar wordt geblokkeerd door schuld. Kijk naar je schuldgevoel over dingen van vroeger waar je niet trots op bent dat je die hebt gedaan, zegt de goeroe. Je moet die loslaten want anders vergiftig je jezelf. Mediteer erover en realiseer je dat al die dingen voor een reden zijn gebeurd.

Nou dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hele lijsten heb ik zelf al gemaakt. Maar Avatar gaat rustig zitten, mediteert en kan alles direct loslaten. Dat doet hij heel snel maar voor de meeste van ons duurt dat een heel leven lang…

avatar3DE DERDE CHAKRA: de vuur-chakra, zit in je buik maar bij je maag

Gaat over WILSKRACHT en wordt geblokkeerd door schaamte. Herken je grootste teleurstellingen in jezelf en waar je je over schaamt. Accepteer dat die dingen nou eenmaal gebeuren. Je hoeft hier niet veel te doen, behalve accepteren. En loslaten en lief voor jezelf zijn.

HET VIERDE CHAKRA: het hart-chakra, zit in je hart

Gaat over liefde en wordt geblokkeerd door groot verdriet. Leg al je hartzeer voor je neer. Als je iemand dierbaar bent verloren, realiseer je dat liefde een vorm van energie is, en het dwarrelt om ons heen. De liefde is nog steeds in je hart en kan vernieuwd worden in een nieuwe, andere vorm van liefde. Laat de pijn gaan dan gaat je hart vanzelf weer stromen. Avatar krijgt al zijn verdriet te zien en gaat er dwars doorheen.

Tja dan zie je dat het toch echt een kinderserie is want zo snel als hij over door heen gaat. Dat lukt ons mensen toch echt niet. Verdriet voelen is hartverscheurend en pijnlijk en overal. En daar zit geen tijdslimiet op.

DE VIJFDE IS DE CHAKRA VAN HET GELUID, zit in je keel

Gaat over de waarheid en is geblokkeerd door leugens. De leugens die we onszelf vertellen. Wanneer we onszelf niet durven zien voor wie we zijn. Accepteer wie je bent.

Wow. Zelfs bij het schrijven van deze blog komt deze bij mij binnen. Verschuilen is echt geen optie meer. Hoe vaak maken we onszelf niet kleiner, dommer, onbetekender dan we in werkelijkheid zijn.

DE ZESDE CHAKRA: de chakra van het licht, op je voorhoofd

Heeft te maken met inzicht en wordt geblokkeerd door illusies. De grootste illusie van alles is de illusie dat we alleen zijn. We denken vaak dat we afgescheiden zijn van anderen. Dat we anders zijn. Maar we zijn allemaal mensen met dezelfde wensen, met dezelfde angsten, met dezelfde streken (vrij naar de Fabeltjeskrant).

avatar4

DE ZEVENDE CHAKRA: de chakra van de gedachte, zit op de top van je hoofd, je kruin

Gaat over pure kosmische energie en wordt geblokkeerd door aardse gehechtheid (attachment). Mediteer over wat jou hecht aan de wereld. Laat je emoties stromen en dan los. Om je te verbinden met de energie van het universum is het nodig om deze chakra te openen.

Maar dat lukt de jonge Avatar niet. Hij is te gehecht aan het wereldse, het aardse. Gelukkig is de serie nog niet over!

Wat een toeval!

Nadat ik deze aflevering jaren geleden had gezien en me realiseerde dat ik hierover wilde schrijven, kwam ik op het internet een blog tegen van Claudiayoga.com uit 2011! Zij schreef exact hetzelfde als ik ook had gedaan. Ik heb haar woorden vertaald en mijn eigen ervaringen toegevoegd. Dank je Claudia!

En voor het geval je ook naar Avatar wil kijken, hier is de link: https://www.imdb.com/title/tt0831941/

Praktijk

Zijlweg 301
2015 CM Haarlem
06 23 31 80 56
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Social Media

facebook iconlinkedin iconInstagram iconyou tube icon

Referenties

Bij de individuele sessie van Louise voel ik mij na een uur helemaal herboren en kan er weer helemaal tegenaan , niets moet, alles mag , met name genieten. En wil je wat met haar delen dan wordt er heel goed naar je geluisterd en krijg je warme en heldere feedback waar je verder mee kunt en ondertussen krijg je een heerlijk ontspannende massage.

Nieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief.