NEE, NEE, NEE, NEE!!!

Ik ben twee en ik zeg NEE

Dit gezegde ken je vast wel. Elke tweejarige gaat door een psychologische fase heen waar ze voor het eerst los proberen te komen van hun ouders en hun eigen wil leren kennen.
"Nee zelluf doen...... Niet leuk"

Heel hinderlijk als je die leuke kleren bij jouw kind wilt aantrekken en zij opeens luidkeels begint te gillen dat ze dat niet aan wilt. Of wanneer je in de winkel staat en hij doodleuk die favoriete snoepjes meeneemt en jij zegt dat het niet mag. Ze krijgen een eigen wil. En dat is goed. En noodzakelijk.

 

Wat gebeurt er dan toch dat kinderen, maar misschien jij ook, dat NEE zeggen afleren? 

Ga je mee naar de film?
Vanavond heb ik de buren uitgenodigd, dat vind je vast niet erg?
We hebben luizenmoeders nodig en we dachten aan jou.
De voorzitter is opgestapt en je bent echt de enige die hem zou kunnen opvolgen.
Heb je gehoord dat Chef's Special komt optreden, daar moet je bij zijn. Ga je mee?
We gaan nog even een borreltje doen om het succes te vieren, ga je mee?
Ga je mee naar die nieuwe workshop?
Ga je mee naar....?
Kan je voor mij....?
Zou je alsjeblieft.....?

Pff

Kennelijk mag je weinig nee meer zeggen, want dan ben je saai, hoor je er niet bij, laat je misschien wel blijken dat jij iemand niet aardig vindt, of ben je zelf bang dat je iets mist, vind je dat je niet moet zeuren. Of omdat je dan misschien tijd krijgt om na te denken en je eenzaam te voelen. Of omdat je dan bang bent dat ze je nooit meer zullen uitnodigen. Of omdat je anderen dan teleurstelt. Of omdat je eigen ego het wel erg fijn vindt dat je meemag. Een heel scala van antwoorden is mogelijk. Maar een ding staat voorop: we hebben afgeleerd om NEE te zeggen.

Wat is het resultaat van geen of te weinig NEE-zeggen? Oververmoeid, geïrriteerd, gestrest, burn-out, geen balans in je leven.

Jaren geleden gaf ik opvoed-cursussen. We maakten gebruik van een gedicht van Barbara K. Bassett. Alsjeblieft, als je jezelf herkent in het moeilijk NEE-zeggen, print het uit en hang het op de koelkast. Het helpt echt! En bovendien ziet je partner wat je probeert te veranderen. Angela's Word heet het gedicht. Geen idee wanneer het is geschreven, vast diep vorige eeuw, beetje zoetsappig maar nog steeds actueel. Angela's word

Lukt het je niet om NEE te zeggen, geen probleem.
Ga wandelen
Ga spelen
Ga iets doen waar je blij van wordt

Kom langs voor een massage
Kom langs voor een sessie
Kom langs

Praktijk

Zijlweg 301
2015 CM Haarlem
06 23 31 80 56
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Social Media

facebook iconlinkedin iconInstagram iconyou tube icon

Referenties

 Spiri-avonden zijn elke keer verrassend: serieus, grappig, confronterend, maar altijd heel erg ontspannend. Iets om maandelijks naar uit te kijken!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief.