Pijntje hier, pijntje daar…

Pijntje hier, pijntje daar…

Af en toe hoofdpijn, rugpijn die maar blijft zeuren, gespannen schouders, eczeem dat niet echt weggaat, vage buikklachten die na een nachtje slapen beter lijken of vaak niet goed kunnen slapen. Allemaal voorbeelden van ‘pijntje hier, pijntje daar’: de zogenaamde PHPD.

In mijn wereld zijn gedachten, emoties en lichaam met elkaar verbonden. Heb je stress op je werk en kan je daar helemaal niets mee behalve je partner afsnauwen als je thuiskomt? Is je relatie net voorbij en kan je niet begrijpen waarom dat nou zoveel pijn doet terwijl je het allang zag aankomen? Loop je veel en vaak te piekeren hoe het nu met je -vul maar in- werk, kind, ouder, toekomst gaat? Dit zijn allemaal dingen die niets met je lichaam te maken hebben.

Doe je niets aan deze gedachten, die gevoelens en dat gedrag, dan kan ik je garanderen dat je ergens fysiek last van gaat krijgen. Blaasontsteking omdat je zo ontzettend boos bent op je werkgever of jezelf, last van je maag omdat je niet kan verteren wat er met je ouders gebeurt, gespannen darmen omdat je je verdriet niet kan toelaten, je gal niet kan spugen, de last van de wereld op je schouders dragen… De Nederlandse taal heeft genoeg voorbeelden van emoties en gedachten die aan een orgaan of lichaamsdeel gekoppeld zijn.

Veel mensen realiseren zich pas hoelang en hoe vaak ze een PHPD hebben gehad, waar ze geen tijd maar wel een aspirientje voor namen, voordat er iets ‘ergers’ op hun pad kwam.

Natuurlijk ga je voor je PHPD naar de huisarts. Natuurlijk kunnen erfelijkheid en omgevingsfactoren een rol spelen. Maar daarnaast kan je ook best zelf gaan onderzoeken wat de diepere laag is van jouw fysieke ongemak.

Mocht je willen onderzoeken waar jouw PHPD vandaan komt, dan ben je van harte welkom. De Praktijk voor Spirituele Psychologie ondersteunt jou om in je kracht te komen en te blijven.

Praktijk

Zijlweg 301
2015 CM Haarlem
06 23 31 80 56
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Social Media

facebook iconlinkedin iconInstagram iconyou tube icon

Referenties

Wat de Meditatie-avond zo mooi maakt is de begeleiding van Louise. Zij is betrokken bij de deelnemers, zij staat of zit met beide benen op de grond, ze heeft haar eigen-wijsheid. Nuchter en oplossingsgericht! Ze staat open voor de mening en gevoelens van de ander.

Nieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief.