Bloemen snippets Louise Tuijt

De kracht van beginnen, zonder bezinnen

"Bezint voordat je begint"
Een oer-Nederlands spreekwoord. Het zegt dat zorgvuldige overwegingen heel belangrijk zijn, voordat je grote of nieuwe stappen in je leven gaat zetten.

Maar wat als die voorzichtigheid je totaal verlamt?
Wat als het je ervan weerhoudt om ├╝berhaupt te beginnen?

"Begin voordat je er klaar voor bent" is dan eigenlijk een veel betere uitspraak.

Wij kregen van thuis mee dat je toch echt moet nadenken voordat je start met een nieuwe baan, het kopen van een nieuw huis, het doen van een vervolg project. Je zou dan bewust verdere stappen kunnen ondernemen.

Maar stel nou dat je eerder begint.
Dat je nog niet precies weet wat het antwoord gaat zijn, wat de afloop van je nieuwe project zal gaan worden.
Wat dan?

Je kan in totale verwarring raken. Het is misschien wel een sprong in het diepe, een stap buiten jouw comfortzone. Maar, echt waar, die verwarring is een teken dat je aan iets nieuws bent begonnen, dat je groeit en jezelf aan het ontwikkelen bent.

Aan de andere kant kan het ook tot behoorlijke frustratie leiden. Als je vastzit, tegen obstakels aanloopt, het allemaal niet stroomt, niemand reageert op jouw mails, je je onzeker voelt of je wel de goede beslissing hebt genomen, super frustrerend!
Maar juist op dat punt, hou vol!
Frustratie kan namelijk een teken zijn dat je vlak voor een doorbraak zit.

De mantra van Marie Forleo, een bekende Amerikaanse ondernemer, is dan ook "progress instead of perfection". Het is veel belangrijker om wat te doen dan om alles perfect te hebben.
Perfectie kan je absoluut verlammen.
Je kan vastlopen in eindeloze "what if?"-scenario's, waardoor je (of ik) nooit echt begint. Soms moet je gewoon de sprong wagen en leren van de ervaringen die je onderweg opdoet.

Het vinden van die balans tussen voorzichtig zijn en stappen zetten kan een behoorlijke uitdaging zijn. Dus de volgende keer dat je voor een grote beslissing staat, onthoud dan: begin voordat je er klaar voor bent. Want soms is de enige manier om erachter te komen waar je naartoe gaat, door gewoon te beginnen (soms schrijf ik toch echt ook voor mijzelf­čśë).

PS terwijl ik dit schreef, viel mij op dat wij thuis de grote beslissingen eigenlijk allemaal intu├»tief nemen. Juist bij de kleine(re) denken we veel langer na: wil ik nou de witte of de zilveren waterkoker? Misschien wel iets voor een volgende SnippetÔÇŽ

Praktijk

Zijlweg 301
2015 CM Haarlem
06 23 31 80 56
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Social Media

facebook iconlinkedin iconInstagram iconyou tube icon

Referenties

Jij bent voor mij een van de belangrijke mensen in mijn leven. Als ik het echt even niet meer zie zitten kan ik altijd bij je terecht, om weer even met beide voeten op de aarde te komen. Rust, tot jezelf komen, vertrouwen. Serieus zijn maar ook heerlijk lachen.

Nieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief.