Witte bloem Louise Tuijt

Patronen, patronen en patronen

Deze week kwam er een cliënte bij me die allerlei aha-momenten had gekregen na de afgelopen sessie. Ze vertelde meer over hoe ze was opgevoed, met een moeder die er nooit voor haar was, waarvan ze nooit mocht huilen, nooit kind mocht zijn, die koud en afwijzend was. Het kwartje was gevallen toen de tante van mijn cliënte op sterven lag en haar moeder geen afscheid wilde nemen van haar zus “want ze was verkouden”. Onbegrijpelijk zei ze! Is dit echt mijn moeder?

We kregen het over de invloed van je eerste 20 jaar. Dan ben je jezelf aan het ontwikkelen. Je hebt voorbeelden van je ouders, zusjes en broertjes, opa’s en oma’s, vrienden op school, juffen en meesters, plek waar je woont en alles en iedereen waarmee je in contact bent.

Door al deze invloeden brouw jij jouw normen en waarden. En brouw je jouw patronen. Ook al wil je hélémaal niet op je duffe, stomme, perfectionistische, saaie, degelijke ouders lijken…

Zeg dat je rond je 30ste een partner hebt, of je gaat samenwonen.  In elk geval werken om jezelf te kunnen onderhouden. In het begin gaat alles prima. Dan krijg je een moment dat het niet zo lekker loopt. Je baan is minder interessant. Je wilt graag zwanger worden maar dat lukt niet. Je partner blijkt toch een grotere sloddervos dan je graag zou zien.

Dat is de tijd dat je gevormde PATRONEN hun werk gaan doen.

Opeens merk je dat je reageert zoals je van huis uit gewend was. Je wordt kortaf en super kritisch. Of je reageert helemaal niet meer op opmerkingen en vragen van je partner. Voordat je het weet, lijkt het wel of je je vader of je moeder hoort. Dat is schrikken!

Het is een onbewust ingesleten patroon dat zijn werk goed doet als jij geen controle, geen grip meer hebt op de dingen om je heen. Dit ingesleten patroon helpt je te “overleven” zoals je vroeger geleerd hebt.

Dat spel, dat doorbreken van patronen is een van de moeilijkste dingen die je maar kan doen. Het gaat allereerst om het herkennen van die patronen, dan vervolgens dat je jouw reactie wilt veranderen. Dat is een (lastig) keuzemoment: ben je je bewust van wat er gebeurt of merk je het pas later? Pas als je dat moment ziet, kan je jouw gedrag, jouw reactie veranderen.

Maar dit kost tijd.
En energie.
En wilskracht.
En veel wijsheid!

Praktijk

Zijlweg 301
2015 CM Haarlem
06 23 31 80 56
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Social Media

facebook iconlinkedin iconInstagram iconyou tube icon

Referenties

"Even een kort berichtje om te zeggen dat ik die ademhalingsoefeningen helemaal top vind! Ik hou heel vaak mijn adem in wat niet goed is... Dank!"
-sinds maart 2021 gaat Louise 1x in de twee weken live op Instagram-

Nieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief.